Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En ledhund som leder en blind Donald Trump och har ett halsband med en Davidsstjärna om halsen. Så beskrivs Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i New York times satirbild. Foto: António Moreira Antunes

New York Times publicerade antisemitisk bild

En satirteckning där Israels premiärminister Benjamin Netanyahu porträtteras som en hund publicerades nyligen i The New York Times. Att tidningen nu tagit bort bilden och bett om ursäkt räcker inte, enligt kritikerna. Hur kunde bilden godkännas, frågar de sig.

Nyheter · Publicerad 18:00, 30 apr 2019

I måndags protesterade flera judiska organisationer utanför The New York Times lokaler i New York. Bakgrunden är den satirbild som tidningen publicerade i sin internationella utgåva den 25 april. På bilden porträtteras Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som en ledhund som leder en blind Donald Trump och har ett halsband med en Davidsstjärna.  

Kritiken mot The New York Times lät inte vänta på sig.  

”Vidrig antisemitism visar sitt rätta ansikte igen. I varje generation reser sig en generation mot oss för att förinta oss”, skrev den konservative, judiske debattören Ben Shapiro på Twitter.

”Satirteckningen som publicerades av The New York Times är ett symptom på ett djupare problem på vänsterkanten. Det är accepterat hos många vänstermänniskor att använda antisemitiska bilder så länge de riktas mot Israel. Antisionism håller på att bli en accepterad täckmantel för antisemitism”, skrev den judiske juristen och debattören Alan Dershowitz på Twitter.

Även från ickejudiskt håll kom kritik.

”Vi står med Israel och fördömer antisemitism i alla dess former, även New York Times politiska teckningar”, skrev USA:s vicepresident Mike Pence på Twitter.  

The New York Times har nu bett om ursäkt för publicerandet och tagit bort bilden från sin webbsida.

”Bilden var kränkande, och det var en felbedömning att publicera den”, skrev tidningen i ett uttalande.

Kritikerna verkar dock inte tycka att detta är nog.

”Ursäkten accepteras inte. /…/ Vad säger det här om era processer eller era beslutsfattare? Hur ska ni lösa det?” skriver American Jewish Committee på Twitter och frågar sig hur många redaktörer som tittade på bilden innan den godkändes.

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...