Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Nederländerna: Dödshjälpsteam ska göra hembesök

En ny klinik i Haag ska med hembesök hjälpa personer att få dödshjälp när de inte kunnat övertyga sin egen läkare om att avsluta deras liv. Ett tusental patienter väntas söka hjälp hos kliniken varje år.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 feb 2012

Sex team bestående av en läkare och en sjuksköterska kommer i sommar att börja göra hembesök hos personer som önskar eutanasi, dödshjälp. Det är den nederländska organisationen dödshjälpsorganisationen NVVE som står bakom den nya kliniken. Enligt NVVE kommer de att hjälpa de människor som enligt lagen har rätt till dödshjälp, men vars läkare sagt nej till önskemål om hjälp att dö.

NVEE öppnar en klinik i Haag 1 mars och till sommaren ska man börja ge dödshjälp till personer som inte fått hjälp till det av den egna läkaren, rapporterar Radio Netherlands Worldwide, RNW.

Enligt RNW har de flesta fallen av dödshjälp i Nederländerna hittills gällt cancerpatienter vars sjukdom inte längre kunnat behandlas. Men NVVE uppger att dödshjälp kan ges bland annat till patienter i ett tidigt stadium av demens samt personer med kroniska psykiatriska problem, rapporterar RNW.

NVEE beräknar att kliniken kommer att ta emot omkring 1 000 dödshjälpsönskemål varje år. Organisationen försäkrar att lagstiftningen ska följas, vilket bland annat innebär en vänteperiod där läkaren ska försäkra sig om att beslutet är frivilligt och väl genomtänkt, samt att patienten ska ha ett "bestående och outhärdligt" lidande.

Men både inom läkarkåren och i domstolarna går tolkningarna av lagen isär och den nya kliniken möter kritik. "I värsta fall kan människor komma att dö som kanske kunde ha fått någon annan slags hjälp", skriver Holländska läkarfederationen i en kommentar, enligt Lifesite News.

Alex Schadenberg vid Euthanasia Prevention Coalition, är också mycket kritisk:
– De mobila eutanasi-teamen är direkt riktade mot att eliminera människor med handikapp. Det här är en särskild form av övergrepp mot äldre, eftersom svaga, äldre människor som inte kan begära dödshjälp kommer att dö genom dessa mobila team, säger Alex Schadenberg till Lifesite News.

Sedan dödshjälp blev tillåtet i Nederländerna 2002 har antalet personer som fått det beviljat stadigt ökat. Under 2010 beviljades dödshjälp till 2 700 personer och det har, konstaterar Lifesite, blivit allt vanligare att personer med begynnande demens söker om och får dödshjälp. 21 personer med ett tidigt stadium av demens fick dödshjälp under 2010 och samtliga fall godtogs av den särskilda kommission som följer upp eutanasibeslut.

Den lagliga rätten till dödshjälp har brett stöd bland folket i Nederländerna. Hela 95 procent har i undersökningar sagt sig stödja lagen. En opinionsmätning 2009 visade att 63 procent är för dödshjälp till äldre även om de inte är sjuka, och 74 procent uppgav sig vara för rätt till självmordspiller för människor som inte vill leva längre, rapporterar RNW.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00