Nyheter
Nationell bönedag i Danmark kan slopas – fack protesterar
Under förevändning att dra in mer pengar till statskassan vill danska regeringen ta bort den nationella helgdag som är avsedd för bön. Kritik kommer från flera håll.”Vi behöver finna frid”, menar biskopen Marianne Gaarden.
Samtidigt som människor i allt högre grad söker efter frid vore det fel att avskaffa den stora bönedagen.
Marianne Gaarden, biskop
Danmarks regering förväntar sig att en slopad helgdag ska inbringa skatteintäkter som man avser använda till finansiering av Försvarsmaktens ökade utgifter. På en presskonferens sade statsminister Mette Frederiksen att Stora bönedagen, som infaller den fjärde fredagen efter påsk i Danmark samt på Färöarna, från och med 2024 inte längre kommer att vara en nationell helgdag, uppger Altinget.
Tidningen berättar att Danmark år 1770 tog bort 10 av landets 22 dåvarande helgdagar med motivering att medborgarna i stället skulle ägna sig åt ”arbete och nyttiga gärningar” och påpekar att landets nuvarande regering verkar resonera i liknande termer.
”I och med Putins attack mot Ukraina är det krig i Europa. Hotet har närmat sig. För att finansiera de ökade utgifterna för försvaret de kommande åren kommer regeringen att lägga fram ett lagförslag som avskaffar en allmän helgdag ... Danskarna måste bidra till vår gemensamma säkerhet”, skriver regeringen.
Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet samt Danmarksdemokraterna är emot att ta bort en helgdag. Fackförbundet Dansk Metal anser också att det vore ”fel väg att gå”.
Ytterligare en aktör som kritiserar regeringens förslag är Marianne Gaarden, biskop i Lolland-Falster.
”När människor i allt högre grad söker efter frid vore det fel att avskaffa den stora bönedagen, som infördes redan 1686. Vi behöver ledighet för att komma bort från det hektiska arbetstempot i vardagen och finna frid. Stora bönedagen ger oss en sådan möjlighet”, menar Gaarden i ett uttalande enligt Altinget.