På tisdagen samlades tolv personer från olika församlingar på Orust till bön inför skolstarten. Flera har barn på någon av skolorna och några är själva lärare.
Gruppen delade upp sig och bad utanför fyra av öns grundskolor. Initiativtagare till bönen är Peter Artman, lokal präst.
– Bönen öppnar upp ett mandat så att vi kan känna att vi har en roll att spela för både skola och samhälle, säger han.
På sikt hoppas han att lokala bönesamlingar för ortens skolor ska kunna genomföras över hela landet. Överallt där det har förts på tal har det fått bra respons.
– Att be så konkret för bygdens skolor och ta ansvar tillsammans skapar också gemenskap.
St Pauli församling i Göteborg kommer att be för de lokala skolorna på liknande sätt under nästa vecka.
Den 27 augusti är det dags för en större, nationell bönedag för Sveriges skolor i Johannebergskyrkan i Göteborg. Även där är Peter Artman initiativtagare, tillsammans med musikledaren Kerstin Adeström.
– Jag tror att kyrkan har en gudagiven uppgift att stötta skolan. Det var kyrkan som utvecklade skolväsendet i vårt land och det är synd att den har fått träda tillbaka, säger Artman.
Bönesatsningen i Göteborg föddes ur en gemensam vision 2021. Det berättar skolutvecklaren Maria Flising, som är med och arrangerar dagen.
Det började med att Kerstin Adeström vaknade av en dröm om den gamla skolpsalmen ”Din klara sol går åter upp” och kände att hon ville be för skolan. Visionen om en bönedag med lovsång började ta form i henne och hon sade till Gud att hon i så fall ville ha en ny melodi till den kända psalmens ord.
– Hon fick en melodi ett halvår senare och just när hon satt och arrangerade sången ringde Peter Artman och berättade att han hade fått på sitt hjärta att be för skolan, återger Maria Flising.
Adeström och Artman hade tidigare samarbetat i bönesammanhang och nu, oberoende av varandra, fått samma vision.
Maria Flising, som arbetar mycket med kristna friskolor, tillfrågades om att organisera förmiddagen. Den kommer att innehålla en familjemässa, lovsång, en fiolkonsert med elever från förskoleklasser på Kristinaskolan och Brandströmska skolan samt lovsångsdans följt av bön vid kreativa bönestationer.
På eftermiddagen blir det tre olika seminarier som avslutas med bön. De leds av Bo Nyberg, Torbjörn Erling, Per Ewert och Jan Rosman. Sista passet ber man för studentvärlden.
– Vår önskan är att be för alla åldrar, från förskoleklass till studenten. Vi kommer inte att be specifikt för kristna skolor, utan för alla Sveriges skolor.
Det är speciellt två olika områden inom skolvärlden som arrangörerna vill värna om. Dels är det att läroplanens skrivning om ”den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism” ska få fortsätta gälla.
Dels vill man värna om en god arbetsmiljö för lärarna, liksom studiero och trygghet för eleverna, där ingen blir mobbad utan alla får komma till sin rätt och blomma ut i sina gåvor, förklarar Maria Flising.
– Goda kristna värderingar är grunden till trygghet och om eleverna mår bra blir det också lättare för dem att ta in kunskap, konstaterar hon.
Kristna friskolerådet är också med och anordnar dagen, tillsammans med Claphaminstitutet, Svenska evangeliska alliansen, Sverigebönen och ICCC.
Friskolerådets ordförande Jan Rosman kommer att tala om hjärtats pedagogik i sitt seminarium.
– Elever bombarderas i dag med otroligt många intryck och det är lätt att fastna i något som leder fel. Vi behöver be för att den nya generationen ska få tag i en sorts moralisk kompass, så att de själva kan avgöra vad som är ljus och mörker, säger han.
En liknande nationell bönedag för skolorna hålls i Storbritannien den 22 september.