Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Naivt Sverige lätt byte för kriminella?

Är det slut med det ”gamla” Sverige där bidragssystemet byggde på tillit? Det är en av frågorna som diskuteras i Veckans nyheter med anledning av den misstänkta kuppen mot S i Botkyrka. Övriga ämnen som tas upp är Aftonbladets ”besatthet” av Ebba Busch, läraren som fick sparken efter att ha tagit tag i en elev och huruvida det krävs tro för att få bönesvar.

Nyheter · Publicerad 15:09, 3 feb 2023

I veckan har det framkommit att kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), kan ha röstats bort genom en kupp. Uppgifterna kommer från Aftonbladet som uppger att 23 nya medlemmar, varav flera ska ha kriminell koppling, dök upp till partimötet och deltog i omröstningen om Östlin.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist uppgifterna.

– Det är ett fenomen som vi börjar se mer och mer, och det är ordet ”systemsmart”, säger han.

Almkvist menar att kriminella i allt högre utsträckning utnyttjar det svenska systemet där föreningsverksamhet och bidragsmetoder till stor del utgår från tillit. Frågan som ställs är ifall det nu är slut med detta ”gamla tillits-Sverige”.

Sven Almkvist resonerar även kring ifall polisen borde få peka ut särskilda grupper i större utsträckning än vad som sker i dag.

– Om det skulle vara så att det är kristna män i Gävle som begår mest förfalskning av sedlar – låt oss identifiera denna grupp, säger han.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är uppgifterna om att Aftonbladets ledarsida skriver mycket om KD-ledaren Ebba Busch för att hon är en inflytelserik kvinna som ser bra ut och genererar många klick.

– Jag trodde först inte att det var sant, säger Sven Almkvist.

Det tredje ämnet som tas upp är fallet med läraren som fick sparken efter att ha tagit tag i en elev. Frågan som ställs är ifall metoden ”lågaffektivt bemötande” fungerar, det vill säga att bemöta en aggressiv person med ett mjukt beteende.

Mot slutet av programmet resonerar Sven Almkvist kring ifall det krävs tro för att få bönesvar, och hur man får tro. Han ger även ett boktips om ett världskänt kriminalfall.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10