På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen.
Matteus 5:16

Världen idag

Myndighet: Förbjud ”omvändelseförsök” mot hbtq-personer

Reella kränkningar mot hbtq-personer blandas med exempel på klassisk kristen förkunnelse i myndigheten MUCF:s rapport om förekomsten av så kallad ”omvändelseterapi” i Sverige.

Myndigheten vill nu att det tillsätts en utredning om ett förbud mot omvändelseförsök av barn och vuxna.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 mar 2022

MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) har nu kommit med sin rapport om förekomsten av så kallad ”omvändelseterapi”.

”Det förekommer att unga hbtq-personer i Sverige utsätts för tvång och påtryckningar som syftar till att förändra deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck”, menar rapporten som MUCF tagit fram på uppdrag av regeringen.

Myndigheten har valt att bredda sitt uppdrag och talar nu om ”omvändelseförsök”.

– MUCF:s definition innefattar både handlingar som är olagliga i dag, såsom hot och våld, och handlingar som inte är olagliga, exempelvis ritualer och bön i syfte att ”bota” individen eller andra påtryckningar och tvång, säger projektledaren Ulrika Westerlund, tidigare ordförande i RFSL, i ett pressmeddelande.

I MUCF:s rapport redovisas en rad exempel på unga hbtq-personer som upplevt att de blivit påverkade eller utsatta för övergrepp. Här blandas tydliga kränkningar med att unga berättar om att man i deras kyrka gett uttryck för en klassisk kristen tro på relationer och sexualitetens plats i ett heterosexuellt äktenskap.

Myndigheten vill nu att det tillsätts en utredning ”om ett förbud mot omvändelseförsök av barn och vuxna”.

En sådan utredning bör även ”få i uppdrag att utarbeta en lämplig definition av omvändelseförsök i en eventuell lagstiftning och utreda hur lagstiftning kan utformas för att vara förenlig med mänskliga rättigheter, inklusive religionsfriheten”, uppger MUCF.

I Sverige liksom i många andra länder har kristna företrädare varnat för att förbud mot omvändelseterapi i själva verket kan leda till begränsningar av religionsfriheten och rätten att verka utifrån en teologisk uppfattning i strid med tidsandan.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Israeliska hundar ska rädda livet på cancerpatienter

Israel. Det israeliska nystartsföretaget Spotit-Early har utvecklat en metod för tidig upptäckt av cancer,... torsdag 30/6 18:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier