Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Centerpartiets valberedning har nominerat Muharrem Demirok som ny partiledare för Centerpartiet. Till höger ses valberedningens ordförande Jan Andersson. Foto: Anders Wiklund/TT

Muslimske Demirok föreslås leda C – kristen politiker avfärdas av CUF

Trots misshandelsdomar i ungdomen föreslås muslimske Muharrem Demirok nu av valberedningen bli C:s nya ledare. Kristne C-toppen Daniel Bäckström föreslås bli första vice ordförande, men CUF tar strid mot nomineringen av Bäckström för att han inte skulle ha uttryckt sig tillräckligt hbtq-positivt.

Nyheter · Publicerad 15:00, 11 jan 2023

Muharrem Demirok, 46, var tills nyligen kommunalråd i Linköping men är sedan i höstas invald i riksdagen. I november blev det klart att han är en av tre personer som tävlar om att få efterträda Annie Lööf. Nu upper C:s valberedning att de föredrar Demirok på posten.

Valberedningens ordförande Jan Andersson beskriver honom som en trygg person, van att leda och få andra med sig.

– Han är öppen och lyssnande i sitt ledarskap, han har en tydlig ideologisk kompass och kan samla hela partiet och locka väljare över hela landet, säger Andersson.

Demirok ser ut att ta över Centerpartiet efter ett val då man tappade i 264 av Sveriges 290 kommuner. Partiet backade från 8,6 till 6,7 procent.

Tvåbarnspappan säger att han ställer sig ödmjuk inför uppgiften och hoppas på förtroende på Centerpartiets extrastämma i Helsingborg den 2 februari.

I december gick Demirok själv ut i Corren och berättade om att han på 1990-talet dömdes för två fall av misshandel.

Ett av fallen inträffade 1994, några dagar före hans 18-årsdag, när Demirok gick på gymnasiet i Botkyrka. Han hamnade i slagsmål med en annan kille på skolan och dömdes sedan till dagsböter. Enligt domen skallade han den andre i ansiktet.

Det andra misshandelsfallet inträffade 1999 på en studentfest på Nationernas hus i Linköping. Upprinnelsen var enligt Demirok ett ”onödigt tjafs” med en man när de möttes i dörren till toaletterna. Enligt domen ska Demirok ha skallat den andra mannen och för detta dömdes han till villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst.

Under sin utbytestid i Australien testade han också en marijuanakaka tillsammans med några vänner, berättar han nu.

– Jag har erkänt de misstagen jag gjorde på 90-talet när jag var ung, men jag hoppas att jag ska bli bedömd för den jag är och den politiska gärning jag begått under åren, säger han.

Han har beskrivit sig som själv som kulturell muslim men som samtidigt är ”stolt medlem” i Svenska kyrkan.

Gällande att kunna samarbeta med SD så håller Demirok samma linje som Annie Lööf.

– Jag ser inte några förutsättningar för att vi ska ingå i något regeringssamarbete med SD. Vi kanske har talat alldeles för mycket om SD och för lite om vad vi själva vill, säger han.

Utöver Demirok nomineras kristne Daniel Bäckström, C:s gruppledare i riksdagen, till förste vice ordförande och Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson, till andre vice ordförande.

Centerns ungdomsförbund (CUF) och Centerstudenterna meddelar att de ställer sig bakom Demirok som partiledare, men inte Bäckström som vice.

Orsaken är att Bäckström i en utfrågning inför partiledarvalet inte svarade omedelbart ja på frågan om han skulle gå längst fram i pridetåget. Han har dock sagt sig stå bakom partiets politik i hbtq-frågor, men detta räcker alltså inte för de unga C-politikerna.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00