Nyheter

Muslimer önskar sharialagar

”Inför Koranens sharialagar för sann frihet”. Det var budskapet under den här demonstrationen i Jakarta i Indonesien i augusti 2011. En majoritet av världens muslimer vill ha sharialagar, enligt en undersökning, men det råder olika tolkningar om vad det innebär.

(Observera att denna artikel publicerats 2013). En majoritet av världens muslimer vill att sharialagar ska råda, men det finns ingen samsyn om vad det innebär. Att stena personer som begått äktenskapsbrott är en av de omtvistade frågorna.

Stödet till sharia som "landets officiella lag" är massivt i en stor majoritet av de 39 islamdominerade länder som granskats i en stor studie av amerikanska Pew Research Center. Att göra sharia till landets lag får stöd av 72 procent av muslimerna i Nigeria, lika många i Indonesien, 74 procent i Egypten och 89 procent i de palestinska områdena.
Men det framkommer också i studien att det är stora skillnader på vad man menar med sharialagar.
– De flestas uppfattning av begreppet är något helt annat än i västvärlden, där vi brukar likställa huvudstraffen, de fem straffen med amputation och så vidare, med sharia, säger professor Knut S. Vikør vid universitetet i Bergen. Han är historiker med islamisk lag som ett av sina expertisområden. Professorn menar att det är rimligt att tro, att de flesta muslimer som är tillfrågade anser att sharia betyder rättvisa, eftersom det motsvarar Allahs vilja.
– Varje regel som främjar rättvisa och välfärd är sharia, oavsett hur regeln ser ut, förklarar Vikør.
– Man kan mycket väl vara för sharia och samtidigt emot mycket av det som vi räknar som farligt med sharia, tillägger han.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS