Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Musk vill testa chip i hjärnan på människa

Ett hjärnchip som provats på gris och apa har utvecklats av företaget Neuralink. Nu är grundaren Elon Musk redo att testa implantatet på människa. Målet är att den mänskliga hjärnan ska kunna kommunicera med datorer och mobiltelefoner via sina tankar.

Nyheter · Publicerad 12:00, 14 dec 2021

I april i år laddade neuroteknikföretaget Neuralink upp en video på Youtube där en makak-apa spelade tv-spel utan handkontroll. Rörelserna på skärmen avgjordes av apans hjärnaktivitet, genom att två av bolagets implantat opererats in på var sin sida av hennes hjärna, skriver Ny Teknik.

Med sina försök vill Neuralinks grundare, affärsmagnaten Elon Musk, utveckla tekniker för tankestyrd datorkommunikation. I en livesänd intervju under konferensen ”The Wall Street Journals CEO Council Summit” den 7 december berättade han att han hoppas kunna testa sitt hjärnchip på personer med allvarliga ryggmärgsskador redan nästa år.

En förutsättning för detta är att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, godkänner chippet. Företaget genomför just nu olika tester för att säkerställa att det ska vara ”säkert, pålitligt och kunna tas bort utan att orsaka skador”, skriver Ny Teknik.

– Jag är försiktigt optimistisk gällande detta. Jag tror att vi har en chans att ge full kroppsfunktionalitet till någon som har en ryggmärgsskada. ... Det är en stor grej, jag vill inte väcka för mycket hopp, men jag är övertygad om att det går att göra, sade Musk under konferensen, skriver Computer Sweden.

Men läkaren Philipp Heiler, expert på neurofeedback-terapi, anser att den här typen av neuroteknik riskerar att orsaka inflammation, ärrbildning och andra skador på hjärnan.

– Du måste fråga dig själv vilka fördelarna är framför andra gränssnitt, exempelvis pekskärmar eller röststyrningsassistenter, sade han till Business Insider förra året.

Bioetiker har framfört annan kritik mot användningen av hjärnchip. Ellen M McGee och G Q Maguire Jr skriver i en vetenskaplig artikel att implantaten kan innebära allvarliga etiska problem, framför allt när det gäller integritet och självständighet.

2017 tillkännagav Neuralink det kortsiktiga målet med tekniken – att tillverka anordningar för att behandla allvarliga hjärnsjukdomar, som Alzheimers och Parkinsons sjukdom – och det långsiktiga målet – att förbättra människan, så kallad transhumanism.

Denna förbättring vill Elon Musk åstadkomma genom det han kallar ”symbios” mellan artificiell intelligens (AI) och människa.

Det är en stor grej, jag vill inte väcka för mycket hopp, men jag är övertygad om att det går att göra.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier