Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Musk vill testa chip i hjärnan på människa

Ett hjärnchip som provats på gris och apa har utvecklats av företaget Neuralink. Nu är grundaren Elon Musk redo att testa implantatet på människa. Målet är att den mänskliga hjärnan ska kunna kommunicera med datorer och mobiltelefoner via sina tankar.

Nyheter · Publicerad 12:00, 14 dec 2021

I april i år laddade neuroteknikföretaget Neuralink upp en video på Youtube där en makak-apa spelade tv-spel utan handkontroll. Rörelserna på skärmen avgjordes av apans hjärnaktivitet, genom att två av bolagets implantat opererats in på var sin sida av hennes hjärna, skriver Ny Teknik.

Med sina försök vill Neuralinks grundare, affärsmagnaten Elon Musk, utveckla tekniker för tankestyrd datorkommunikation. I en livesänd intervju under konferensen ”The Wall Street Journals CEO Council Summit” den 7 december berättade han att han hoppas kunna testa sitt hjärnchip på personer med allvarliga ryggmärgsskador redan nästa år.

En förutsättning för detta är att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, godkänner chippet. Företaget genomför just nu olika tester för att säkerställa att det ska vara ”säkert, pålitligt och kunna tas bort utan att orsaka skador”, skriver Ny Teknik.

– Jag är försiktigt optimistisk gällande detta. Jag tror att vi har en chans att ge full kroppsfunktionalitet till någon som har en ryggmärgsskada. ... Det är en stor grej, jag vill inte väcka för mycket hopp, men jag är övertygad om att det går att göra, sade Musk under konferensen, skriver Computer Sweden.

Men läkaren Philipp Heiler, expert på neurofeedback-terapi, anser att den här typen av neuroteknik riskerar att orsaka inflammation, ärrbildning och andra skador på hjärnan.

– Du måste fråga dig själv vilka fördelarna är framför andra gränssnitt, exempelvis pekskärmar eller röststyrningsassistenter, sade han till Business Insider förra året.

Bioetiker har framfört annan kritik mot användningen av hjärnchip. Ellen M McGee och G Q Maguire Jr skriver i en vetenskaplig artikel att implantaten kan innebära allvarliga etiska problem, framför allt när det gäller integritet och självständighet.

2017 tillkännagav Neuralink det kortsiktiga målet med tekniken – att tillverka anordningar för att behandla allvarliga hjärnsjukdomar, som Alzheimers och Parkinsons sjukdom – och det långsiktiga målet – att förbättra människan, så kallad transhumanism.

Denna förbättring vill Elon Musk åstadkomma genom det han kallar ”symbios” mellan artificiell intelligens (AI) och människa.

Det är en stor grej, jag vill inte väcka för mycket hopp, men jag är övertygad om att det går att göra.

Andligt skeende i Norge växer – flyttar till större lokaler

Norge. Från bara några få till hundratals besökare. Det andliga skeendet fortsätter i det norska samhället... söndag 28/5 08:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00