Maria Smeds jobbar till vardags som präst i Vittangi församling och är också engagerad ideellt i en ny EFS-grupp i nordligaste Sverige.
Där hon bor i Vittangi, öster om Kiruna, är det långt till de större folkmassorna, men Maria Smeds har fram till för ett år sedan varit musikansvarig på EFS riks och har även turnerat runt om i Sverige i flera år med en konsert med egna sånger.
En av de låtar som Smeds brukar framföra, och som även går att lyssna till på hennes sajt, kan också relateras till coronapandemin, då den handlar om sjukdom och död. Dessutom ser hon, i sången, en parallell till vad som nu händer med samhället i stort.
– Den är skriven till en av mina vänner när hon stod nära sin mamma och såg hur livet pyste ur successivt. Det är väl applicerbart på hur livet pyser ut ur ett samhälle: pulsen försvinner, man saknar det här vanliga livet man vill ha, förklarar Maria Smeds.
Förutom att sånger kan sätta ord på det människor känner och förmedla deras tro, så pekar Smeds också på att sånger kan hjälpa oss att minnas vad Gud har sagt genom Bibeln.
– Du kan läsa ett bibelord tio gånger och kanske inte kommer ihåg orden, men om du sjunger det tio gånger så kanske du lärt dig sången och bär med dig orden ett helt liv. Flera av oss minns sånger vi lärde oss som barn. Gud kan använda det och påminna i olika situationer. Det är en investering i människors inre, konstaterar hon.
Lovsången ser Maria Smeds som något centralt i människans möjlighet att interagera med Gud och som något som reflekterar Skaparen själv.
– Det handlar i grunden om kommunikation. Det är som ett djupt, intimt, relationellt språk. Vi pratar med Gud och han till oss. Han sjunger över oss, står det i Bibeln, påpekar Smeds.
Till den som vill dela med sig av sitt hopp under den rådande pandemin rekommenderar Maria Smeds att man funderar på vilka sätt man kan nå ut på med sång, som till exempel via sociala medier, och att man delar med sig av sånger som har berört en själv. Genremässigt pekar hon också på gospelmusiken.
– Gospel har något unikt, för den är ju född i kamp och lidande. Den har ofta den här polemiken att det växlar mellan hur illa det är, men sådan här är vår Gud, beskriver Maria Smeds.