Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Motstridiga uppgifter om hatpropaganda på Twitter

Enligt flera undersökningar har mängden hatpropaganda ökat på Twitter efter att Elon Musk köpte företaget. Själv säger Musk att hatiskt innehåll tvärtom har minskat. Debattören Jordan B Peterson menar att det hela handlar om vem det är som definierar vad som är hat.

Nyheter · Publicerad 10:00, 14 dec 2022

Världen idag rapporterade nyligen om EU:s varning till Twitters ägare Elon Musk, angående unionens nya lagar om innehåll på internet. Det nya regelverket innebär bland annat högre krav på it-jättarna att agera mot hatpropaganda.

Nu har det kommit flera undersökningar som gör gällande att hatiskt innehåll har ökat på Twitter sedan Musk tog över.

Den ideella organisationen Center for Countering Digital Hate (CCDH) har försökt bedöma mängden hatiska inlägg på Twitter och kommit fram till att dessa har ökat efter Elon Musks övertagande den 27 oktober i år.

Genom att mäta förekomsten av två nedsättande ord om homosexuella män respektive transpersoner, ett kvinnofientligt könsord samt n-ordet för svarta människor hävdar CCDH att rasistiskt hat har gått upp med 202 procent, homofobt förtal med 58 procent och kvinnofientliga inlägg med 33 procent.

Organisationen talar om en ”Musk-puckel” när det gäller volymen hatpropaganda på plattformen och det den kallar för ”underlåtenhet att ta itu med anti-hbtq+ förtal som står i strid med Musks löfte om att hatiska tweetar skulle vara ’max-avstängda’”.

Elon Musk har tvärtemot sagt att hatpropagandan har minskat sedan han tog över ägandet. Den 4 november, en vecka efter övertagandet, twittrade han: ”Faktum är att vi faktiskt har sett hatiskt tal minska emellanåt den här veckan ... i motsats till vad du kanske läser i pressen.”

Den 23 november hävdade Musk att hatpropagandan hade gått ner med en tredjedel från tidigare toppnivåer och gratulerade sitt Twitterteam till detta. CCDH å sin sida kommenterar de motsägelsefulla uppgifterna på sin blogg med att ”vi står inför en fundamental asymmetri av information”.

Psykologen och debattören Jordan B Peterson var en av de konservativa röster som fick tillbaka sitt nedstängda Twitterkonto när Elon Musk tog över. Han ger inte mycket för CCDH:s undersökning.

”Vem definierar hat? De du minst skulle anförtro det ansvaret”, twittrar han.

En annan undersökning som kommit fram till att mängden hat har ökat på plattformen sedan ägarbytet har gjorts av forskare från gruppen Digital Planet vid Tufts universitet.

The Wired och CNN News 18 rapporterar om studien, där man analyserade inlägg med nyckelord som skulle kunna peka på rasistiskt och antisemitiskt innehåll eller nedsättande innehåll om hbtq-personer.

Forskarna valde ut de mest populära inläggen utifrån antal följare, gillanden och delningar och gick igenom dessa för att försöka avgöra vilka som faktiskt var hatiska och vilka som bara citerade andras hat eller använde nyckelorden på ett icke-hatiskt sätt.

Vem definierar hat? De du minst skulle anförtro det ansvaret.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00