Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

EU hotar att förbjuda Twitter – kritiserar Musks förändringar

EU hotar att förbjuda Twitter i de 27 medlemsländerna om Elon Musk, plattformens nye ägare, inte följer unionens lagar mot ”desinformation” och olagligt innehåll på internet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 8 dec 2022

EU har infört ett nytt regelverk för sociala medier och andra digitala tjänster, vilket Världen idag tidigare rapporterat om. Förändringen ska ge ett bättre skydd för användare och skärpa kraven på de stora IT-jättarna, menar EU.

Lagen innebär högre krav på att plattformarna agerar mot bland annat ”hatpropaganda” och olagligt innehåll. Samtidigt har det uttryckts farhågor för överstatlighet inom EU och att lagstiftningen skulle kunna innebära en inskränkning av yttrandefriheten.

I USA har entreprenären Elon Musk samtidigt tagit över Twitter och öppnat plattformen för flera personer som tidigare varit avstängda, däribland ex-presidenten Donald Trump. Musk har upprepade gånger fördömt det tidigare ägarskapet för att ha ”censurerat” konservativa röster och blandat sig i valkampanjer.

I ett videosamtal ska EU-kommissionären Thierry Breton nu ha varnat Elon Musk för att unionen kan förbjuda eller stämma företaget om han inte aggressivt bekämpar så kallad desinformation, skriver Financial Times. Twitter måste också avskaffa ett ”godtyckligt” tillvägagångssätt för att återinföra avstängda konton och gå med på en omfattande oberoende granskning, enligt personer med kännedom om videokonversationen.

Elon Musk ska flera gånger under samtalet ha sagt att han tycker EU:s nya lagar är mycket förnuftiga och att de borde införas i hela världen, något som inte verkar gå i linje med hans tidigare uttalanden om att kämpa för yttrandefriheten på Twitter.

Twitter har också nyligen avskaffat sin tidigare policy rörande ”vilseledande information om covid-19”. Policyn infördes gemensamt av flera bolag, som Facebook, Youtube och Google under 2020.

Det har visat sig att dessa plattformar ofta har begränsat innehåll om covid-19 som det senare visat sig finnas belägg för. Ett exempel är att Facebook undertryckte rapporter om att viruset kunde ha läckt ut från ett laboratorium i Wuhan, något som plattformen senare fick backa ifrån.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00