Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

EU hotar att förbjuda Twitter – kritiserar Musks förändringar

EU hotar att förbjuda Twitter i de 27 medlemsländerna om Elon Musk, plattformens nye ägare, inte följer unionens lagar mot ”desinformation” och olagligt innehåll på internet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 8 dec 2022

EU har infört ett nytt regelverk för sociala medier och andra digitala tjänster, vilket Världen idag tidigare rapporterat om. Förändringen ska ge ett bättre skydd för användare och skärpa kraven på de stora IT-jättarna, menar EU.

Lagen innebär högre krav på att plattformarna agerar mot bland annat ”hatpropaganda” och olagligt innehåll. Samtidigt har det uttryckts farhågor för överstatlighet inom EU och att lagstiftningen skulle kunna innebära en inskränkning av yttrandefriheten.

I USA har entreprenären Elon Musk samtidigt tagit över Twitter och öppnat plattformen för flera personer som tidigare varit avstängda, däribland ex-presidenten Donald Trump. Musk har upprepade gånger fördömt det tidigare ägarskapet för att ha ”censurerat” konservativa röster och blandat sig i valkampanjer.

I ett videosamtal ska EU-kommissionären Thierry Breton nu ha varnat Elon Musk för att unionen kan förbjuda eller stämma företaget om han inte aggressivt bekämpar så kallad desinformation, skriver Financial Times. Twitter måste också avskaffa ett ”godtyckligt” tillvägagångssätt för att återinföra avstängda konton och gå med på en omfattande oberoende granskning, enligt personer med kännedom om videokonversationen.

Elon Musk ska flera gånger under samtalet ha sagt att han tycker EU:s nya lagar är mycket förnuftiga och att de borde införas i hela världen, något som inte verkar gå i linje med hans tidigare uttalanden om att kämpa för yttrandefriheten på Twitter.

Twitter har också nyligen avskaffat sin tidigare policy rörande ”vilseledande information om covid-19”. Policyn infördes gemensamt av flera bolag, som Facebook, Youtube och Google under 2020.

Det har visat sig att dessa plattformar ofta har begränsat innehåll om covid-19 som det senare visat sig finnas belägg för. Ett exempel är att Facebook undertryckte rapporter om att viruset kunde ha läckt ut från ett laboratorium i Wuhan, något som plattformen senare fick backa ifrån.

Ny namninsamling för att ge grundlagsskydd till ofödda barn

Abort. Den nedstängda namninsamlingen för att grundlagsskydda ofödda barn har startats upp igen, men på en... torsdag 30/3 18:00

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Piensohos bibelstudier väcker sorg hos medlemmar i Filadelfia

Stockholm. Bibelstudierna ”Brännande frågor”, där Niklas Piensoho ifrågasatt den klassiska kristna synen på... torsdag 30/3 10:12

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00