Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Mörk helg i Stockholm – sju personer skjutna på ett dygn

En 15-årig pojke och en man i 45-årsåldern dog efter en skjutning i Farsta centrum, i södra Stockholm, vid 18-tiden på lördagen. En kvinna som höll på att låsa upp sin cykel fick ett skott i knät. Totalt sköts sju personer inom loppet av ett dygn i Stockholm i helgen.

– Det har varit en mycket, mycket mörk helg, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Nyheter · Publicerad 14:27, 12 jun 2023

Utvecklingen med skjutningar i Stockholmsområdet fortsätter. Tidigt på lördagskvällen sköts fyra personer vid tunnelbanestationen i Farsta centrum. En 15-årig pojke dog och en man i 45-årsåldern avled senare av sina skador. En kvinna och ytterligare en pojke i 15-årsåldern har vårdats på sjukhus.

Enligt polisen sköts personerna med ett ”militärt automatvapen”. Totalt 21 skott avlossades.

Två män i 20-årsåldern greps efter dådet efter en biljakt på E4:an. Senare på lördagskvällen anhölls de, misstänkta för mord och mordförsök. I bilen hittade polisen ett vapen som bedöms vara intressant för utredningen.

– Vi är tämligen säkra på att rätt personer är frihetsberövade, sade polismästare Max Åkerwall på en pressträff på söndagen.

De två anhållna männen är kända av polisen sedan tidigare. Vilken eventuell koppling de har till brottsoffren är för närvarande oklart.

Var offren måltavlorna?

– Det är jätteviktigt för oss att få svar på, men våra arbetshypoteser kan vi inte offentliggöra med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Ekot i Sveriges Radio har pratat med den skadade kvinnan, som blev skjuten när hon var på väg hem från tunnelbanan.

– När jag låste upp cykeln så gick det av omkring fem snabba skott, högljutt. Brutalt. Och mitt i det där så kände jag: Oj, jag är skjuten i knäet. Och jag bara släpper cykeln och allting.

– Nästa tanke är: Jag kan inte vara här, jag måste flytta mig till säkerhet. Jag börjar springa, och benet håller, jag springer tjugo meter runt knuten och genom en passage, så att jag har skydd av en byggnad. Där lägger jag mig på marken och blöder, säger kvinnan till Ekot.

Hon är själv övertygad om att hon inte var någon måltavla, utan träffades av en förlupen kula. 

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte under söndagen Farsta centrum. I SVT:s Agenda jämför han skjutningen med terrorism.

– Polisen har hittat 21 tomhylsor, det är alltså 21 skott som har gått av. Det skulle potentiellt ha kunnat gå ännu värre. Jag har talat om det här som inhemsk terrorism, säger Strömmer.

Statsminister Ulf Kristersson uttrycker oro för vart Sverige är på väg efter helgens skjutningar.

– Det har varit en mycket, mycket mörk helg, konstaterar han.

– Jag förstår att många är oroliga just nu, och för vart Sverige är på väg.

Han sade samtidigt att utvecklingen går att vända.

– Har det kunnat gå i den här riktningen går det också att ändra på detta, och det ska vi göra.

Enligt Kristersson handlar det om att tidigt ge hjälp till de barn som hamnar i problem och att ge föräldrar stöd. Men också om att lagföra och låsa in grova brottslingar.

Totalt sköts sju personer inom loppet av ett dygn i Stockholm i helgen. Vid 22-tiden på fredagen larmades polisen både till Jordbro och till Solna till följd av skottlossningar. I Jordbro sköts en man i övre 20-årsåldern och i Solna sköts två män i 20-årsåldern. Ingen av personerna uppges dock ha fått livshotande skador.

Enligt Manne Gerell, kriminolog som forskar på gängvåld vid Malmö universitet, kan fler skjutningar vänta.

– Efter ett sådant här dåd är risken kraftigt förhöjd att man kommer se fler dåd inom de närmaste veckorna eller dagarna, säger han.

Han menar att våldsdåd som sker under kort tid ofta handlar om konfliktspiraler, och att de personer eller grupper som blir angripna tenderar att slå tillbaka.

Det är dock oklart om fallen med de senaste skjutningarna är del av någon hämndspiral.

Jag har talat om det här som inhemsk terrorism.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00