Nyheter
Mordhotad för kamp mot extremister
Haras Rafiq menar att det är avgörande att unga människor får kunskap om andra sätt att ta sin muslimska tro på allvar än genom islamistiska och potentiellt våldsamma varianter.
Foto: Dagen Norge
Haras Rafiq drogs till islamism efter att hans pappa dog. Nu arbetar han för att stoppa radikalisering av brittiska muslimer.
Centralt i London finns Quilliam Foundation, men på en anonym adress. Haras Rafiq vill heller inte att byggnaden går att känna igen på bild när vi skriver om deras verksamhet.
– Den bilen har stått parkerad där hela veckan. Det tycker jag inte om, säger han när vi ska fotografera utanför kontoret, som har bombsäkra fönsterrutor.
2006 fick han det första mordhotet. Arbetet på det som troligen är världens första tankesmedja mot radikalisering av muslimer är inte populärt i alla kretsar. Flera av hans kollegor har liknande erfarenheter. En av dem har tidigare varit islamistisk krigare i Afghanistan.
Quilliams verksamhet berör inte bara Storbritannien. För många länder i Europa är extrem islam en huvudvärk, som inte minst fått ett brutalt uttryck i Frankrike.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP