Nyheter

Moralpolisen i Iran uppges läggas ner – men löfte ifrågasätts

Allt fler kvinnor vågar nu bryta mot slöjtvånget och visar håret i en akt av civil olydnad. Bilden är från en marknad i Teheran den 14 november. Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Allt fler kvinnor vågar nu bryta mot slöjtvånget och visar håret i en akt av civil olydnad. Bilden är från en marknad i Teheran den 14 november. Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Ebrahim Raisi. Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Ebrahim Raisi. Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Protesterna i Iran har pågått i flera månader. Foto: AP/TT
Protesterna i Iran har pågått i flera månader. Foto: AP/TT

Irans moralpolis läggs ned, uppger Irans statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri efter de senaste månadernas landsomfattande protester. Uttalandet omgärdas dock av skepsis. – De kommer troligtvis byta namn på styrkan som kontrollerar att folk bär slöja, säger en person i Teheran till TT.

Publicerad Uppdaterad

Moralpolisen

• Den så kallade moralpolisen instiftades år 2005 under president Mahmoud Ahmadinejad och året därpå började de patrullera i det offentliga.

• Den faller under den nationella polismyndigheten och enligt dess formella namn ska den ge ”vägledning”.

• Till sin hjälp har den haft tillgång till vapen och särskilda anläggningar där gripna har hållits kvar för religiös indoktrinering.

• Dessa poliser har framför allt arbetat med att se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga, men också sett till att människor i allmänhet för ett dygdigt leverne som anses falla inom de konservativa religiösa ramarna.

I ett uttalande som förs fram av landets statliga medier gör chefsåklagare Mohammad Jafar Montazeri gällande att moralpolisen ”inte har någonting att göra med rättsväsendet” och att den har lagts ned.

Antydningar om moralpolisens minskade inflytande har tidigare framförts av representanter för regimen.

Tonläget var samtidigt trevande när talespersonen för det iranska parlamentsrådet kommenterade utvecklingen:

– Det bästa sättet att bemöta upploppen är att lyssna på folkets verkliga krav, sade talespersonen Seyyed Nezamoldin Mousavi och nämnde privatekonomiska umbäranden för många.

Irans konservative president Ebrahim Raisi slog på lördagen fast att islamiska grundvärderingar utgör stommen i landets konstitution.

– Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt, tillade Raisi.

En person som är skeptisk till uttalandena är Roya, som bor i Teheran och egentligen heter någonting annat. Ingenting har förändrats, skriver hon till TT.

”Rättsväsendet har till och med meddelat att man ska kontrollera de som inte bär hijab. Så de kommer troligtvis ändra namnet på den styrka som kontrollerar de som inte bär hijab”, säger hon.

Lagen om sjaltvång infördes 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen.

De väldiga protesterna i Iran tog fart när den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i häkte efter att ha förts bort av den ökända sedlighetspolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin slöja. Enligt uppgifter blev hon misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.

Flera hundra människor har dödats i samband med protesterna. FN:s människorättschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits i samband med protester.

Powered by Labrador CMS