Nyheter
Moralpolisen i Iran uppges läggas ner – men löfte ifrågasätts
Irans moralpolis läggs ned, uppger Irans statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri efter de senaste månadernas landsomfattande protester. Uttalandet omgärdas dock av skepsis. – De kommer troligtvis byta namn på styrkan som kontrollerar att folk bär slöja, säger en person i Teheran till TT.
I ett uttalande som förs fram av landets statliga medier gör chefsåklagare Mohammad Jafar Montazeri gällande att moralpolisen ”inte har någonting att göra med rättsväsendet” och att den har lagts ned.
Antydningar om moralpolisens minskade inflytande har tidigare framförts av representanter för regimen.
Tonläget var samtidigt trevande när talespersonen för det iranska parlamentsrådet kommenterade utvecklingen:
– Det bästa sättet att bemöta upploppen är att lyssna på folkets verkliga krav, sade talespersonen Seyyed Nezamoldin Mousavi och nämnde privatekonomiska umbäranden för många.
Irans konservative president Ebrahim Raisi slog på lördagen fast att islamiska grundvärderingar utgör stommen i landets konstitution.
– Men det finns sätt att implementera grundlagen på flexibla sätt, tillade Raisi.
En person som är skeptisk till uttalandena är Roya, som bor i Teheran och egentligen heter någonting annat. Ingenting har förändrats, skriver hon till TT.
”Rättsväsendet har till och med meddelat att man ska kontrollera de som inte bär hijab. Så de kommer troligtvis ändra namnet på den styrka som kontrollerar de som inte bär hijab”, säger hon.
Lagen om sjaltvång infördes 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen.
De väldiga protesterna i Iran tog fart när den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i häkte efter att ha förts bort av den ökända sedlighetspolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin slöja. Enligt uppgifter blev hon misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.
Flera hundra människor har dödats i samband med protesterna. FN:s människorättschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits i samband med protester.