Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Mona Walter. Foto: Samuel Björk

Mona Walter vill upplysa om religionsfrihet

I lördags arrangerade organisationen "Set my people free" och Mona Walter en manifestation för yttrande- och religionsfrihet i Stockholmsförorten Rinkeby.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 okt 2015

– I Sverige har man rätt att välja mellan kristendom och Jesus, och Islam och Muhammed, säger Mona Walter.

Hon är numera ett ganska känt namn. Mona Walter uppmärksammades i ett reportage i SVT:s Aktuellt och är omdiskuterad för sina utfall mot islam, och uppskattad för sitt engagemang för religionsfrihet.

När hon själv kom till Sverige kallade hon sig fortfarande muslim.
– Jag visste inte att jag hade rätt att byta religion, jag trodde att jag skulle straffas. Jag frågade en kvinna en gång, hon hade ett kors runt halsen, om hon skulle bli straffad om hon lämnar sin kristna tro. Nej varför det? svarade hon.

Mot bakgrund av sina egna erfarenheter av islam och insikten om religionsfriheten i Sverige valde Mona Walter att bli ateist. Men genom en släkting introducerades hon för Bibeln och Jesus. Där läste hon uppmaningar om att älska sina fiender, något som kontrasterade starkt mot hennes egen erfarenhet av religion.

– Jag ville bara tillhöra Jesus, jag kände att det här är vad jag saknar, det här är vad vi saknar. Ett kärleksbudskap.

Att hon valde att lämna islam har fått konsekvenser, säger hon.
– Det har blivit jättejobbigt, jag lever under skyddad identitet. Jag har förlorat släktingar och vänner, hela mitt muslimska sammanhang.

När man talar med Mona Walter blir det tydligt att för henne och utifrån hennes egna erfarenheter är islam något hotfullt, en brutal och oförsonlig ideologi, snarare än en religion som tar sig olika uttryck.

Samtidigt säger hon sig vija skilja på sak och person, hon riktar inte sin kritik mot enskilda trosutövare utan det hon avser är islams lära.
– Det är klart att det finns miljontals muslimer som vill leva i frid. Jag var muslim och ville inte döda utan leva i frid, men det beror på individen, inte på islam.

Finns det inte ändå risk att du genom din beskrivning av islam drar alla muslimer över en kam?
– Vi måste lära oss att separera muslimer och islam som ideologi. Muslimer gör gott och ont precis som andra människor. Men islam är sharia, det är en lag och inte en frivillig relation mellan dig och din gud, menar hon.

Arrangemanget i Rinkeby var enligt Mona Walter till för att alla ska få veta det hon inte visste när hon kom till Sverige, att här har man rätt att lämna sin religion och att byta religion, här råder religionsfrihet.

En del kallar dig kontroversiell, hur ser du på det?
– Jag är inte kontroversiell, de som jagar mig och hotar mig till döden är kontroversiella. Jag utnyttjar mina demokratiska rättigheter. De bryter mot lagen, det är inte jag som är kontroversiell.

Hon säger att det inte spelar någon roll om det är SD, KD eller Feministiskt initiativ som bjuder in henne, hon talar gärna för dem som vill lyssna.
– Sedan får man vara kritisk eller positiv, jag kan inte ta ansvar för hur någon reagerar.

Polisen hade en dialog med Mona Walter och med boende i Rinkeby inför arrangemanget.
"I Rinkeby var det i dag mycket olika känslor. Många var riktigt upprörda över att vi valt denna plats för vår manifestation. Andra höll med oss och tyckte Rinkeby var ett bra val", skev Mona Walter på sin blogg efteråt.

Hon berättar att "en stor grupp muslimer" försökte att överrösta henne under talet.

"Min bestående känsla efter dagens manifestation är att våra politiker har misslyckats med att förklara vad våra lagar gällande yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati verkligen innebär."

Enligt Ibrahim Bouraleh, ordförande för Islamiska förbundet i Järva, har man inte haft problem med somalier som konverterat till kristendomen.
– Det som många har svårt med är [Mona Walters] hårda retorik mot islam och hennes kritik av profeten. I gamla videoklipp på somaliska som finns på Youtube, är hon mycket tuffare i sin kritik än vad hon är i dag, säger han till SVT.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier