Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Misstänkta mensrubbningar efter vaccinering

Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte.

Nyheter · Publicerad 12:00, 3 aug 2021

I ett flertal länder har kvinnor rapporterat menstruationsstörningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. I Sverige handlar det om mellan 300 och 400 fall, enligt Läkemedelsverket.

– Det handlar om menstruella avvikelser i samband med vac­cination mot covid-19. Det kan vara oregelbunden menstruation, men det kan också handla om att man blöder efter klimakteriet, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket, till TT.

Men i dagsläget finns inget konstaterat samband mellan vaccinerna och de menstruella avvikelserna.

– Det här är något vi följer, men i dagsläget kan vi inte uttala oss om det finns något samband med vaccinerna eller inte. Det här följs även på EU-nivå, men inte heller där har man hittat något stöd för ett samband, säger Ebba Hallberg.

– De aktuella mensrubbningarna kan uppkomma av en mängd olika anledningar, säger hon, och förekommer även normalt. Även att kvinnor blöder efter klimakteriet.

– Det är det som gör det så svårt att veta, vad som är normalt eller inte, säger Ebba Hallberg.

En övervägande majoritet av rapporterna har bedömts som ”icke-allvarliga” misstänkta biverkningar.

– Det har inte lett till någon sjukhusvistelse eller varit livshotande. I Sverige kommer flertalet av rapporterna från privatpersoner.

I Sverige är antalet inrapporterade fall väsentligt lägre, än i exempelvis Danmark, där fler än 1 000 fall av menstruella avvikelser i samband med vaccination mot covid-19 har rapporterats, enligt dagstidningen Berlingske.

Det här är något vi följer, men i dagsläget kan vi inte uttala oss om det finns något samband med vaccinerna eller inte.

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier