Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Larmet om en död person vid Stenpiren i Göta älv kom till polisen klockan 9.13 på onsdagen. Foto: Adam Ihse/TT

Misstänkt för bombdåd död – utredning fortsätter

Mannen som var efterlyst för att ha orsakat explosionen och branden i ett bostadshus i Göteborg har hittats död. Men utredningen om själva bombdådet fortsätter.

– Vi har en hyfsad idé om vad som hänt, säger Anders Börjesson, polisens kommenderingschef.

Nyheter · Publicerad 16:14, 6 okt 2021

Mannen, som var häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, påträffades på onsdagen i Göta älv, vid Stenpiren i centrala Göteborg.

Han var i 50-årsåldern och hade koppling till det drabbade huset i stadsdelen Annedal. Misstankarna mot honom gällde i första hand mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen misstänker i nuläget inget brott i samband med dödsfallet. Mannens död innebär att utredningen om misstankar mot honom inte drivs vidare.

– Det är tråkigt att vi funnit honom avliden. Samtidigt är det skönt på något sätt att vi fått ett besked. Vi har ju letat efter honom i många dagar, säger Anders Börjesson.

Utredningen kring vad som hände i huset i Annedal fortsätter dock.

– Vi genomför fortfarande en brottsplatsundersökning, i syfte att komma fram till vad som orsakat explosionen.

– Det kan dra ut på tiden. Det är en ganska besvärlig miljö och komplicerad historia.

Anders Börjesson vill inte svara på om fler personer kan komma att bli misstänkta.

– Vi har en hyfsad idé om vad som hänt. Men vi behåller den för oss själva.

Det var Åklagarmyndigheten som först bekräftade att mannen som hittats död i Göta älv var den efterlyste. Larmet om en kropp i vattnet vid Stenpiren kom till polisen 9.13 på onsdagen.

– Vi tog, tillsammans med räddningstjänsten, upp den döda kroppen och sedermera har vi kunnat konstatera att det handlar om den person som var eftersökt, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisregion Väst.

Polisen kan inte säga hur länge mannen tros ha legat i vattnet, eller om kroppen hade några yttre skador.

Det var i tisdags förra veckan som huset på Övre Husargatan i Göteborg skakades av en detonation. 140 lägenheter fick evakueras då en kraftig brand utbröt och giftig rök fyllde stora delar av huset.

Explosionen skapade panik bland de boende. Hettan och röken gjorde att människor tvingades ta sig ut på balkongerna. Några hissade sig ner med ihopknutna lakan. Andra togs om hand av en stegbil som snabbt kom på plats.

En mamma berättade hur hon flydde genom en rökfylld trappuppgång med en treåring i famnen och en sexåring i handen.

Många kom ut i bara morgonrock och tofflor. Den närbelägna Saronkyrkan hade ett tidigt bönemöte och medlemmar på plats kunde öppna kyrkan för de drabbade som erbjöds frukost och kläder från kyrkans secondhandaffär.

I husets nedre plan fanns flera butiker. Några av dem är helt utbrända, bland annat än sportaffär som legat på platsen i 42 år. Ingen vet i dagsläget när, eller ens om, de drabbade kommer att kunna flytta tillbaka.

16 personer fördes till sjukhus i samband med explosionen och branden i hyreshuset. Fyra av dem hade allvarliga skador.

Den efterlyste mannen var i 50-årsåldern och hade en koppling till det drabbade huset. Han var häktad i sin frånvaro för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00