Nyheter

Misstänkt 17-åring kan bli inlåst i fyra år

Många lägger blommor utanför polishuset i Göteborg för att hedra den polis som sköts till döds i Biskopsgården. Foto: Tommy Holl/TT
Många lägger blommor utanför polishuset i Göteborg för att hedra den polis som sköts till döds i Biskopsgården. Foto: Tommy Holl/TT
Nils Pålbrant Foto: Susanna Persson Öste/TT
Nils Pålbrant Foto: Susanna Persson Öste/TT

Om den 17-åring som under söndagen häktades misstänkt för polismordet i Göteborg blir dömd ser han ut att komma ut igen om fyra år. Även om han skulle dömas till fängelse, och inte till ungdomsvård, kan han på grund av sin låga ålder alltså komma ut igen relativt snart.

Publicerad Uppdaterad

Den 17-årige pojke som under söndagen begärdes häktad av Göteborgs tingsrätt misstänkt för mord och mordförsök ser ut att kunna bli inlåst i runt fyra år, oavsett om han döms till ungdomsvård eller till ett fängelsestraff.

En 17-åring som befinns skyldig till mord döms enligt huvudregeln till fyra års sluten ungdomsvård men i extrema fall kan rätten välja fängelse i stället, och just tingsrätten i Göteborg gjorde nyligen ett sådant undantag, skriver Dagens Nyheter.

Nils Pålbrant som är rådman med lång erfarenhet av ungdomsbrottslighet säger till DN att ett polismord egentligen inte ska ha högre straffvärde än andra mord.

– Det avgörande blir om rätten anser att det här mordet är synnerligen grovt. Att offret råkar vara en polis ska egentligen inte spela någon roll, men att den misstänkte är dömd tidigare kan spela in, säger han.

Den häktade 17-åringen är alltså dömd sedan tidigare. Han dömdes till ett års sluten ungdomsvård 2019 efter att ha huggit en person på en spårvagn med en kökskniv. Det kan nu komma att ha betydelse för straffet om han döms för polismordet, vilket han själv nekar till.

Även om 17-åringen döms till fängelse kan han vara fri igen om fyra år. Ett vanligt straff för mord är 18 års fängelse. Är gärningsmannen 18 år är praxis en halvering som straffrabatt och är gärningsmannen under 18 år döms som regel en tredjedel av den vuxnes straff ut. Med detta räkneexempel kunde alltså 17-åringen dömas till sex års fängelse och komma ut efter fyra år, när två tredjedelar av straffet är avtjänat.

I sociala medier har flera under den gångna veckan ondgjort sig över straffet som 17-åringen kan komma att få. Regeringen har dock ett lagförslag om att slopa straffrabatten ute på remiss. Det föreslås träda i kraft den 1 januari 2022 men gäller bara slopad straffrabatt för personer mellan 18 och 20 år, inte för 17-åringar eller yngre.

Powered by Labrador CMS