Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Missionär som dödades på isolerad ö nu dokumentär i P3

Amerikanen John Chau brann för vildmarkslivet och för onådda folk. I en ny dokumentär i P3 får lyssnare följa missionären som dog på ön Norra Sentinel den 16 november 2018, bara 26 år gammal.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 jun 2022

I november 2018 chockades världen av nyheten om att en ung kristen amerikan dött under ett försök att nå en isolerad folkgrupp på ön Norra Sentinel i Andamanöarna, utanför Indien.

Fiskare hade hjälpt John Chau att ta sig till ön, trots den indiska regeringens förbud. Enligt John Chaus dagbok hade han bett att få bli lämnad på ön i gryningen den 16 november, efter att ha två gånger ha jagats på flykten.

Dagen därpå sågs öborna släpa en kropp utmed stranden och begrava den, berättade två fiskare i förhör med polisen. Indiska myndigheter har inte kunnat hämta kroppen.

I P3:s drygt en timme långa dokumentär får lyssnaren följa den dramatiska missionsresan genom intervjuer och utdrag ur den dagbok som återfanns på fiskebåten. Här framgår tydligt att John Chau brann för att frälsa öborna.

”Vintergatan var högt därupp och Gud själv skyddade oss från kustbevakningen”, skriver han.

”Jag ber dig [Gud] att fortsätta att skydda alla oss inblandade från de världsliga och andliga krafter som inget hellre vill än att låta folket här bli kvar i mörkret.”

Att öborna är fientligt sinnade mot främlingar var väl känt. Antropologer gav upp sina försök att nå dem för länge sedan, och 2006 dödades två fiskare som närmat sig ön.

– Det finns inget folk ... i världen som är isolerade på riktigt, mer än den här gruppen, säger socialantropologen Christer Norström, som besökt öarna i närheten, i dokumentären.

Men inget avskräckte John Chau, som gått på evangelikala Oral Roberts universitet i USA och stöttades av missionsorganisationen All Nations.

– Hans plan var att lära sig deras språk och kanske översätta Bibeln ... eller åtminstone komma så långt att han kunde dela evangeliet med dem rent språkligt, säger John Chaus, vän John Ramsey, till P3.

Enligt All Nations var John Chau väl förberedd. Han hade deltagit i flera andra missionsresor, studerat språk och kulturantropologi och placerat sig själv i karantän för att undvika att ta med sjukdomar till ön.

I dagboken beskriver John Chau hur han vid två tillfällen tar sig i land på ön i en kajak och lämnar gåvor, som fisk och saxar.

Första gången gör sig två beväpande öbor redo att skjuta honom med pilbåge. John Chau hinner ropa att han och Jesus älskar dem innan han tar till flykten.

Den andra gången går han i land och står i strandbrynet när en pojke och en kvinna närmar sig med spända pilbågar, och en man tar fram något som liknar en kniv.

”Jag tog fram Bibeln och började predika ur Första Mosebok”, skriver John Chau, som berättar att han lämnat över sina gåvor strax innan pojken sköt en pil rakt in i hans Bibel.

Eftersom öborna även tagit hans kajak fick John Chau simma ut till den väntande fiskebåten.

”Nu har jag ingen kajak och inga gåvor. Men jag är tacksam över att jag fortfarande har Guds ord”, skriver han, och prövar tanken på att ge upp sina försök.

”Jag hoppas att det här inte är mina sista anteckningar”, skriver han nästa morgon.

”Men om det är så: Ära vare Gud.”

Många, även kristna, har beskrivit John Chau och hans missionsresa som naiv och dumdristig. Hans egen far, Patrick Chau, säger i dokumentären att hans son förletts av ”dålig teologi”.

Inte alla håller med. Två svenska missionsledare, Jonas Andersson vid Gå ut mission och Daniel Stråle vid OM Sverige, förklarade för Världen idag i december 2018 att de inte står bakom kritiken.

”Kristen tro är på liv och död och personer som John Allen Chau utmanar oss i vårt lärjungaskap”, skrev de.

Dokumentären finns på SR Play. Den heter ”Missionären John Chau och döden på Norra Sentinel-ön” och är gjord av Jon Jordås.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10