Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Ministrarna vill inte svara om kritiserat twittrande

Världen idags genomgång av vad som sprids på två socialdemokratiska statsråds Twitterkonton har fått stor uppmärksamhet. Statsråden själva har dock avböjt att svara på frågor, eller helt valt att ignorera kontaktförsök.

Miljöminister Annika Strandhäll har i stället gått till Twitterattack mot Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 maj 2022

Många har läst och reagerat på Världen idags artikel förra veckan om vilka budskap som justitieminister Morgan Johansson och miljöminister Annika Strandhäll spridit på sina respektive Twitterkonton det senaste åren.

Att många politiska motståndare till S-ministrarna hänvisat till artikeln är kanske inte helt oväntat. Men det är också många andra som har reagerat på att ledande företrädare för rege­ringspartiet använder grovt språk och sprider nedlåtande epitet om meningsmotståndare.

Särskilt frågar sig flera hur skolpersonal ska kunna stävja grovt språk bland barn och unga om kända politiker inte vårdar språket i sociala medier.

”Språket, vänner, tänk på språket! Återkommande kränkningar och svordomar”, skriver en person på Facebook i anslutning till artikeln, och påminner om lagstiftarnas försök att skärpa bestämmelserna kring vad som är tillåtet att säga bland elever i skolorna.

En annan som kommenterar på Facebook liknar retoriken vid skolgårdsmobbning, och en gymnasielärare menar på Twitter att ministrarnas ord är respektlösa, ovärdiga och rent hatiska.

Världen idag har i samband med publiceringen kontaktat ministrarnas pressekreterare för att fråga bland annat vilket ansvar de själva anser sig ha för tonläge och språkbruk i debatten.

Morgan Johansson har via sin pressekreterare avböjt medverkan. Annika Strandhälls pressekreterare har efter snart en vecka fortfarande inte gett någon respons.

På Twitter har Strandhäll dock hittat tid att lämna en kommentar, men då inte om sitt eget språkbruk:

”Noterar särskilt att publikationen i fråga refererar till svenska aborter i termer av att vi politiker sanktionerar att 35 000 barn avlivas varje år och bildsätter med mig”, skriver hon om Världen idags opinionsjournalistik och linje i abortfrågan.

I kommentarerna uppmanas hon av flera personer att bemöta det som artikeln handlar om i stället för att försöka misskreditera journalistik hon ogillar. Även detta har hon besvarat med tystnad.

Språket, vänner, tänk på språket! Återkommande kränkningar och svordomar.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier