Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ministrarna vill inte svara om kritiserat twittrande

Världen idags genomgång av vad som sprids på två socialdemokratiska statsråds Twitterkonton har fått stor uppmärksamhet. Statsråden själva har dock avböjt att svara på frågor, eller helt valt att ignorera kontaktförsök.

Miljöminister Annika Strandhäll har i stället gått till Twitterattack mot Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 maj 2022

Många har läst och reagerat på Världen idags artikel förra veckan om vilka budskap som justitieminister Morgan Johansson och miljöminister Annika Strandhäll spridit på sina respektive Twitterkonton det senaste åren.

Att många politiska motståndare till S-ministrarna hänvisat till artikeln är kanske inte helt oväntat. Men det är också många andra som har reagerat på att ledande företrädare för rege­ringspartiet använder grovt språk och sprider nedlåtande epitet om meningsmotståndare.

Särskilt frågar sig flera hur skolpersonal ska kunna stävja grovt språk bland barn och unga om kända politiker inte vårdar språket i sociala medier.

”Språket, vänner, tänk på språket! Återkommande kränkningar och svordomar”, skriver en person på Facebook i anslutning till artikeln, och påminner om lagstiftarnas försök att skärpa bestämmelserna kring vad som är tillåtet att säga bland elever i skolorna.

En annan som kommenterar på Facebook liknar retoriken vid skolgårdsmobbning, och en gymnasielärare menar på Twitter att ministrarnas ord är respektlösa, ovärdiga och rent hatiska.

Världen idag har i samband med publiceringen kontaktat ministrarnas pressekreterare för att fråga bland annat vilket ansvar de själva anser sig ha för tonläge och språkbruk i debatten.

Morgan Johansson har via sin pressekreterare avböjt medverkan. Annika Strandhälls pressekreterare har efter snart en vecka fortfarande inte gett någon respons.

På Twitter har Strandhäll dock hittat tid att lämna en kommentar, men då inte om sitt eget språkbruk:

”Noterar särskilt att publikationen i fråga refererar till svenska aborter i termer av att vi politiker sanktionerar att 35 000 barn avlivas varje år och bildsätter med mig”, skriver hon om Världen idags opinionsjournalistik och linje i abortfrågan.

I kommentarerna uppmanas hon av flera personer att bemöta det som artikeln handlar om i stället för att försöka misskreditera journalistik hon ogillar. Även detta har hon besvarat med tystnad.

Språket, vänner, tänk på språket! Återkommande kränkningar och svordomar.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10