Beredskap

Ministerns varning: Det kan bli krig i Sverige

SÄLEN, SVERIGE 20240107Carl-Oskar Bohlin (M) minister för civilt försvar, talar om Att skapa samhällelig motsåndskraft kan inte vänta, på Folk och Försvars rikskonferens som inleds i Sälen på söndagen.Foto: Pontus Lundahl / TT / Kod 10050
Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin höll ett allvarligt tal under Folk och Försvars rikskonferens där han vädjade till alla delar av samhället att förbereda sig för bistrare tider.

Alla svenskar behöver agera för att stärka Sveriges motstånds­kraft – och det är bråttom, enligt civil­försvars­minister Carl-Oskar Bohlin (M).

– Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft – det kan bli krig i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Civilförsvarsministern är oroad över att upprustningen av det civila försvaret inte går snabbt nog. 

– Civilt försvar är inte primärt en seminarieövning. Medveten­heten måste omsättas i praktisk handling. Åtgärder som faktiskt höjer tröskeln, säger Bohlin (M) i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens. 

– Om något håller mig vaken om nätterna är det just att det går för långsamt.

Han uppmanar alla, från chefer och kommunalråd till privat­personer, att ”sätta i gång”. 

– Ingen har mandat att vila på stället i väntan på andra. Under­låtenhet att agera är inte tillåtet modus operandi. 

Den som inte har börjat ligger efter, anser Bohlin. 

– ”Good enough” i morgon är bättre än perfekt om fem år, framhåller ministern.

Han drar paralleller till Ukraina, som mötte den fullskaliga ryska invasionen med ”total motståndskraft”.

– En sådan ansträngning kan bara göras snabbt nog om det stora flertalet är medvetna om läget och förstår vad som står på spel.

Nu får Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att stötta samhälls­viktiga och krigsviktiga myndigheter och företag att bygga upp sin krigs­organisation. Regeringen vill också ha en analys av hur försörjnings­beredskapen för sjukvårds­produkter kan bli bättre.

Samtidigt understryks nu att gps-störningarna som drabbade Sverige och en rad andra Östersjö­länder i julhelgen är allvarliga, enligt Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

Must noterade störningarna men vill inte kommentera det enskilda fallet eller peka ut någon skyldig. 

– Det jag kan säga är att vi har sett den typen av gps-störning tidigare, då i samband med ryska militära övningar. Det finns rapporter även från Finland och Nordnorge om samma fenomen, säger Thomas Nilsson, chef för Must.

Om något håller mig vaken om nätterna är det just att det går för långsamt.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin

Delar av satellitnavigeringen för bland annat flygtrafiken och sjöfarten i Sydsverige ska ha slagits ut i samband med störningarna. Utöver Sverige drabbades delar av Finland, Danmark, Tyskland, Polen och de baltiska länderna. 

– Det är allvarligt eftersom det finns flera funktioner i samhället som är beroende av ett fungerande gps-system. Skulle man slå ut det har det naturligtvis konsekvenser och kan i värsta fall också skapa osäkerhet i den verksamheten, säger Thomas Nilsson.

Must-chefen varnar för att risken för så kallade hybrida aktiviteter mot Sverige ökat. Det kan vara allt från it-attacker och påverkansoperationer till utnyttjande av migrantströmmar och sabotage.

Powered by Labrador CMS