Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Minister i Kanada ber ovaccinerade personer om ursäkt

Den kanadensiska provinsen Albertas nyvalda premiärminister Danielle Smith ber nu de ovaccinerade om ursäkt för att de blivit diskriminerade under pandemin. Hon överväger även att ge amnesti till alla medborgare som lagförts för brott mot covidrestriktioner.

Nyheter · Publicerad 13:00, 2 nov 2022

Nyligen valdes Danielle Smith, partiledare för det konservativa partiet i Alberta, Kanada, till premiärminister för provinsen. Under en presskonferens nyligen infriade hon ett löfte hon gav när hon kandiderade till posten, nämligen att be de ovaccinerade om ursäkt för hur de blivit behandlade under pandemin.

– Jag kan be om ursäkt direkt. Jag är uppriktigt ledsen över varje person som blev otillbörligt utsatt för diskriminering på grund av sin vaccinstatus, svarade Smith när en reporter på Rebel News förde löftet på tal.

– [Jag är] uppriktigt ledsen över de statsanställda som blev avskedade från sina jobb på grund av vaccinstatus och jag välkomnar dem tillbaka, om de vill komma tillbaka, fortsatte hon.

Reporterns fråga handlade även om premiärministerns löfte att ge amnesti till dem som blivit lagförda för brott mot covidrestriktioner under nedstängningen. På det svarade Danielle Smith att hon allvarligt överväger att garantera amnesti för alla berörda medborgare i Alberta.

Hon förklarade att hon redan har begärt juridisk rådgivning om hur hennes regering ska kunna gå vidare med frågan snarast möjligt.

”Den nya premiärministern i Alberta, Kanada, är den första regeringen i världen som formellt ber om ursäkt för att ha kränkt ovaccinerade människors medborgerliga rättigheter”, skriver Rebel News ansvarige utgivare Ezra Levant på Twitter.

Under sin kampanj lovade Danielle Smith också att hon skulle ändra Albertas lag om mänskliga rättigheter (Human Rights Act) genom att lägga till vaccinationsstatus som en grund för skydd mot diskriminering, på samma sätt som ras, sexuell läggning och religion, rapporterar CBC.

När hon hade tillträtt som premiärminister sade hon att de ovaccinerade har varit den mest diskriminerade grupp hon bevittnat under sin livstid, ett uttalande hon kritiserats för av minoritetsgrupper och läkare.

Kritiken ledde till att Smith kom med ett klargörande uttalande, där hon förklarade att hon inte menat att trivialisera den diskriminering som minoritetsgrupper och andra förföljda grupper utsatts för.

”Jag är fast besluten att lyssna, lära och ta itu med de frågor som berör minoritetsgrupper”, skriver hon.

Jag är uppriktigt ledsen över varje person som blev otillbörligt utsatt för diskriminering på grund av sin vaccinstatus.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00