Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Gasfältet Leviathan är ett av de områden som inbringar intäkter till Israels statskassa och bevakas av den israeliska militären. Omkring 75 procent av Israels el kommer från landets naturgas i Medelhavet. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Miljardtillskott för Israel när gasintäkterna ökar snabbt

Samtidigt som ökad efterfrågan på naturgas leder till ökat pris bidrar Israel med rekordstor naturgasproduktion. Det genererar miljardintäkter för landet, pengar som nu placeras i en välfärdsfond för att komma israeler till del under lång tid framåt.

Nyheter · Publicerad 13:00, 11 okt 2022

På 2010-talet upptäcktes gasfyndigheter i Medelhavet utanför Israel. Nu börjar det ge ett ordentligt tillskott i landets kassa. Israels energimyndighet släppte nyligen en rapport som visar att landets skatteintäkter från naturgas, mineralutvinning och avgifter kopplade till dessa steg med omkring 50 procent under första halvan av 2022 jämfört med samma period förra året, uppger tidningen Al-Monitor.

Rekordstor produktion vid landets gasfält, ökad efterfrågan och prisuppgång på naturgas efter Rysslands invasion av Ukraina samt en gynnsam växelkurs ligger till grund för ökningen.

Totalt inbringade fonden omkring motsvarande sex miljarder svenska kronor under det första halvåret. Bara i augusti inbringade gasintäkterna drygt två miljarder kronor, som placerades i Israels välfärdsfond. Fonden beräknas växa till omkring 12 miljarder svenska kronor under året.

Fonden togs i bruk efter att motsvarande drygt tre miljarder svenska kronor fanns i fonden, vilket skedde i juni. Avkastningen från den ska investeras i sociala, ekonomiska och utbildningsrelaterade projekt.

– Pengarna återvänder till invånarna, sade Israels finansminister Avigdor Lieberman i ett uttalande i samband med att fonden startades i somras.

Investeringarna är tänkta att ske långsiktigt.

”Precis som andra exportörer av gas och olja hoppas Israel att välfärdsfonden, genom smarta investeringar, kan användas för att förbättra utbildningen och välfärden för israeler i framtiden”, skriver Al-Monitor.

År 2013 förutspådde Bank of Israel att en summa som motsvarar över 40 miljarder svenska kronor skulle finnas i fonden vid slutet av 2022, men räknade då med att den skulle tas i bruk redan under 2018. Orsaken till att intäkterna kommit in senare än beräknat härrör bland annat till att en del av gasen från israeliskt territorium måste säljas till israeliska konsumenter, vilket genererar ett lägre pris.

Fler fyndigheter tros finnas utanför Israels kust. Landets energiminister Karine Elharrar lade dock i december förra året in ett år långt stopp av nya fördelningar av gasfyndigheterna med hänvisning till miljöaspekter. Men stoppet togs nyligen bort i spåren av Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar Reuters.

Rony Halman, som sitter med i styrelsen för den israeliska välfärdsfonden, sade nyligen att den på sikt skulle kunna växa till över 3 000 miljarder svenska kronor, vilket är mer än fem gånger så mycket som officiella beräkningar antytt.

– Ett beslut från myndigheterna behövs för att öppna utforskningen av Israels gas till havs, sade han, uppger Bloomberg.

Pengarna återvänder till invånarna

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Sju döda i blodigt terrordåd vid synagoga i Jerusalem

Israel. Sju människor miste i fredags livet vid ett attentat utanför en israelisk synagoga. Följande dag... måndag 30/1 17:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00