Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Migrationsverket tackar ja till samtal med kyrkorna om hur asylsökande konvertiter behandlas. Pastor Bengt Sjöberg hoppas på en dialog som ger resultat. – Att kyrkoledarna får tillfälle att sitta i lugn och ro med cheferna på Migrationsverket är värdefullt, säger han. Foto: Linus Hugosson

Migrationsverket öppnar för SKR-samtal

Migrationsverket öppnar för samtal med kyrkorna om hur asylsökande konvertiter behandlas.Pastor Bengt Sjöberg hoppas att det ska ge resultat.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 okt 2012

Biträdande rättschef Fredrik Beijer bekräftade på fredagen för tidningen Dagen att myndigheten ställer upp till samtal
– Det är bara att ta emot den utsträckta handen och träffas, säger Beijer. Han vill däremot inte hålla med SKR om att Migrationsverket brister i kompetens – något som SKR hävdade i måndagens utspel. "Det finns uppenbara tillkortakommanden vad gäller kunskap och förståelse för religion som asylskäl hos svenska migrationsmyndigheter", skrev SKR.

Pastor Bengt Sjöberg, som sitter i SKR:s migrationsgrupp välkomnar att Migra­tionsverket vill träffas.
– Att kyrkoledarna får tillfälle att sitta i lugn och ro med cheferna på Migrationsverket är värdefullt, säger han och förklarar att situationen ofta är svår när man möter besked från verkets utredare.
– Ibland känner vi oss nästan kränkta när vi presenterar väl underbyggda intyg, dopbevis och vädjanden som beskriver en persons väg fram till kristen tro, men ändå blir nonchalerade och ifrågasatta.

Det är vardag för Bengt Sjöberg att ställas inför situationer där förtvivlade flyktingar söker hjälp.
– Varje vecka ringer fem-sex församlingar till mig och undrar hur de ska kunna hjälpa sina afghanska, iranska, irakiska, kurdiska eller azeriska vänner som kommit till tro och som fått nej på sin asylansökan, eller som blivit misstrodda och utsatts för besynnerliga intervjuer om den kristna tron.
Migrationsverket behöver också lyssna till kyrkorna för att få en förståelse av hur de hanterar asylsökande personer när en konvertering till kristen tro är aktuell, säger han.
– Det är viktigt att de förstår att vi inte lättvindigt döper asylsökande. Vi ger grundlig undervisning, samtal om riskerna med att konvertera från islam och berättar att dop och medlemskap inte garanterar att de får stanna i Sverige, förklarar Bengt Sjöberg.

I februari presenterade Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik ett rättsligt ställningstagande som förtydligade hur verket ska hantera asylprövningar av personer som konverterat och därför fruktar för följderna av att tvingas återvända till ett muslimskt land. Men det tillämpas inte alltid, och därför behövs nu en utvärdering av vad ställningstagandet i praktiken lett till, menar Bengt Sjöberg.
– Jag har begärt ut en del intervjuer från Migrationsverket. En del utredare följer precis det som Ribbenvik sagt, men andra är helt ute i periferin med sina frågor. Systemet måste bli rättssäkert och lika för alla, så att behandlingen av asylsökande inte avgörs av vilka fall som uppmärksammas i media, säger Bengt Sjöberg.

Något som fortfarande förekommer är att Migrationsverket säger till asylsökande konvertiter att det inte är någon fara att återvända, exempelvis till Iran, om de bara håller sin kristna tro för sig själva. Men så får verket inte göra, menar Bengt Sjöberg.
– I en dom från Europa­domstolen 5 september slås fast att medlemsländerna inte får utvisa en person som inte fritt kan vara troende.

David Högfeldt

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier