Biträdande rättschef Fredrik Beijer bekräftade på fredagen för tidningen Dagen att myndigheten ställer upp till samtal
– Det är bara att ta emot den utsträckta handen och träffas, säger Beijer. Han vill däremot inte hålla med SKR om att Migrationsverket brister i kompetens – något som SKR hävdade i måndagens utspel. "Det finns uppenbara tillkortakommanden vad gäller kunskap och förståelse för religion som asylskäl hos svenska migrationsmyndigheter", skrev SKR.
Pastor Bengt Sjöberg, som sitter i SKR:s migrationsgrupp välkomnar att Migrationsverket vill träffas.
– Att kyrkoledarna får tillfälle att sitta i lugn och ro med cheferna på Migrationsverket är värdefullt, säger han och förklarar att situationen ofta är svår när man möter besked från verkets utredare.
– Ibland känner vi oss nästan kränkta när vi presenterar väl underbyggda intyg, dopbevis och vädjanden som beskriver en persons väg fram till kristen tro, men ändå blir nonchalerade och ifrågasatta.
Det är vardag för Bengt Sjöberg att ställas inför situationer där förtvivlade flyktingar söker hjälp.
– Varje vecka ringer fem-sex församlingar till mig och undrar hur de ska kunna hjälpa sina afghanska, iranska, irakiska, kurdiska eller azeriska vänner som kommit till tro och som fått nej på sin asylansökan, eller som blivit misstrodda och utsatts för besynnerliga intervjuer om den kristna tron.
Migrationsverket behöver också lyssna till kyrkorna för att få en förståelse av hur de hanterar asylsökande personer när en konvertering till kristen tro är aktuell, säger han.
– Det är viktigt att de förstår att vi inte lättvindigt döper asylsökande. Vi ger grundlig undervisning, samtal om riskerna med att konvertera från islam och berättar att dop och medlemskap inte garanterar att de får stanna i Sverige, förklarar Bengt Sjöberg.
I februari presenterade Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik ett rättsligt ställningstagande som förtydligade hur verket ska hantera asylprövningar av personer som konverterat och därför fruktar för följderna av att tvingas återvända till ett muslimskt land. Men det tillämpas inte alltid, och därför behövs nu en utvärdering av vad ställningstagandet i praktiken lett till, menar Bengt Sjöberg.
– Jag har begärt ut en del intervjuer från Migrationsverket. En del utredare följer precis det som Ribbenvik sagt, men andra är helt ute i periferin med sina frågor. Systemet måste bli rättssäkert och lika för alla, så att behandlingen av asylsökande inte avgörs av vilka fall som uppmärksammas i media, säger Bengt Sjöberg.
Något som fortfarande förekommer är att Migrationsverket säger till asylsökande konvertiter att det inte är någon fara att återvända, exempelvis till Iran, om de bara håller sin kristna tro för sig själva. Men så får verket inte göra, menar Bengt Sjöberg.
– I en dom från Europadomstolen 5 september slås fast att medlemsländerna inte får utvisa en person som inte fritt kan vara troende.