I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

”Mer komplicerat än Ikeamöbler”

Reaktionerna på svenska regeringens beslut har inte låtit vänta på sig. Israels utrikesminister konstaterar att Sverige förenklar situationen i Mellanöstern.

Nyheter · Publicerad 00:00, 31 okt 2014

Gunnar Hökmark, europaparlamentariker för Moderaterna, menar att Sverige nu skiljer ut sig från de krafter som har gått i täten för fredsprocessen.
– Det är EU och USA som har varit och är de viktigaste aktörerna för en fredlig tvåstatslösning, baserad på ett ömsesidigt erkännande av säkra gränser. Det är allvarligt att Sverige bryter upp från den gemensamma utrikespolitiken i en viktig fråga där EU spelar en avgörande roll. Det säger Hökmark i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Nu förenar sig Sverige med de länder som vill minska europeiskt och amerikanskt inflytande i fredsprocessen och i regionen. Samtidigt blir det ytterligt oklart hur Sverige ställer sig till Hamas terrorstyre i Gaza och kampen mot terrorism.

Från officellt israeliskt håll har landets utrikesminister, Avigdor Lieber­man, uttalat sig. Han menar att beslutet är ytterst beklagligt och kan bidra till att styrka  extrema element och palestinsk reaktionism.
–  Det är skamligt att den svenska regeringen väljer att ta ett så stort steg som förorsakar mycket skada och inte innebär några fördelar, konstaterar han.
– Den svenska regeringen måste förstå att förhållandena i Mellan­östern är mycket mer komplicerade än gör-det-självmöblerna från Ikea och att de därför måste uppträda ansvarigt och ta försiktiga kliv, säger Avigdor Lieberman till nyhetsyrån AFP.

Israels Sverigeambassadör, Isaac Bachman, kommenterade på Facebook beslutet som ”för tidigt och kontraproduktivt”.
– Ett erkännande tar bort alla incitament för palestinierna att förhandla, säger Bachman och konstaterar, att man samtidigt lyfter allt konstruktivt tryck från dem.
– Kravet på demilitarisering av Gaza förbisågs nyligen av EU i deras löfte på 5,4 miljarder euro till att återuppbygga Gaza, säger ambassadören. 

Han frågar vilka signaler det ger när pengar ges utan förbehåll och givmildheten dessutom späds på ytterligare med ett erkännande av staten.
– Hur ska palestinierna kunna bli uppmuntrade att upphöra med våldsamheter och röra sig mot en sann försoning med Israel?
– Slutmålet med en tvåstatslösning kan inte nås på något annat sätt än genom ett avtal som förhandlats fram mellan de två faktiska parterna i konflikten.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier