Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

”Mer komplicerat än Ikeamöbler”

Reaktionerna på svenska regeringens beslut har inte låtit vänta på sig. Israels utrikesminister konstaterar att Sverige förenklar situationen i Mellanöstern.

Nyheter · Publicerad 00:00, 31 okt 2014

Gunnar Hökmark, europaparlamentariker för Moderaterna, menar att Sverige nu skiljer ut sig från de krafter som har gått i täten för fredsprocessen.
– Det är EU och USA som har varit och är de viktigaste aktörerna för en fredlig tvåstatslösning, baserad på ett ömsesidigt erkännande av säkra gränser. Det är allvarligt att Sverige bryter upp från den gemensamma utrikespolitiken i en viktig fråga där EU spelar en avgörande roll. Det säger Hökmark i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Nu förenar sig Sverige med de länder som vill minska europeiskt och amerikanskt inflytande i fredsprocessen och i regionen. Samtidigt blir det ytterligt oklart hur Sverige ställer sig till Hamas terrorstyre i Gaza och kampen mot terrorism.

Från officellt israeliskt håll har landets utrikesminister, Avigdor Lieber­man, uttalat sig. Han menar att beslutet är ytterst beklagligt och kan bidra till att styrka  extrema element och palestinsk reaktionism.
–  Det är skamligt att den svenska regeringen väljer att ta ett så stort steg som förorsakar mycket skada och inte innebär några fördelar, konstaterar han.
– Den svenska regeringen måste förstå att förhållandena i Mellan­östern är mycket mer komplicerade än gör-det-självmöblerna från Ikea och att de därför måste uppträda ansvarigt och ta försiktiga kliv, säger Avigdor Lieberman till nyhetsyrån AFP.

Israels Sverigeambassadör, Isaac Bachman, kommenterade på Facebook beslutet som ”för tidigt och kontraproduktivt”.
– Ett erkännande tar bort alla incitament för palestinierna att förhandla, säger Bachman och konstaterar, att man samtidigt lyfter allt konstruktivt tryck från dem.
– Kravet på demilitarisering av Gaza förbisågs nyligen av EU i deras löfte på 5,4 miljarder euro till att återuppbygga Gaza, säger ambassadören. 

Han frågar vilka signaler det ger när pengar ges utan förbehåll och givmildheten dessutom späds på ytterligare med ett erkännande av staten.
– Hur ska palestinierna kunna bli uppmuntrade att upphöra med våldsamheter och röra sig mot en sann försoning med Israel?
– Slutmålet med en tvåstatslösning kan inte nås på något annat sätt än genom ett avtal som förhandlats fram mellan de två faktiska parterna i konflikten.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier