Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Mer än 1,3 miljarder muslimer har inte rätt att byta religion

Från Mellanöstern kommer varje vecka rapporter om tortyr, fängelsestraff och förföljelse av oliktänkande.

– I över 10 länder har de dödsstraff för att lämna islam, säger Hulda Fahmi vid nätverket
Set my people free som arbetar för att avskaffa lagar som förbjuder människor att konvertera.

Nyheter · Publicerad 15:14, 23 jul 2021

Att 1,3 miljarder muslimer inte har rätt att byta religion strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som beskrivs i paragraf 18 och 19. Där poängteras det att alla människor har rätt till tankefrihet, religionsfrihet och frihet att utöva sin tro och byta religion.

– Vi arbetar för att ändra eller avskaffa apostasi- och hädelselagarna inom islam. I över 10 länder har de dödsstraff för att lämna islam, även om staten i få fall förverkligar dödsstraffet används lagarna för att arrestera och tortera dem som lämnar eller ifrågasätter islam, säger Hulda Fahmi, international director för nätverket Set my people free, vilket finansieras av EFK och flera kyrkor.

Hon förklarar vidare att det i ytterligare 13 länder är kriminaliserat att lämna islam eller att ifrågasätta islam. Så kallade hädelselagar används för att arrestera individer eller tortera individer.

Nyligen deltog Hulda Fahmi i eventet International Religious Freedom Summit som lyfter fram rätten att välja och byta tro. Där lyfte man fram berättelser om personer som konverterat eller ifrågasatt islam och vilka konsekvenser detta kan få för de berörda. Man kan förlora vårdnaden av sina barn, tvingas upphäva sitt äktenskap eller förlora sitt arbete eller sina utbildningsmöjligheter, förklarar Hulda Fahmi för Världen idag.

Förhållandena för konvertiter, alltså muslimer som blir kristna, är något som ofta kommer i skymundan när religionsfrihet diskuteras, menar hon. 

– Konvertiter är oftast de mest utsatta eftersom de drabbas av förföljelse från sin familj och sin stat. I muslimska länder så kan kyrkor som välkomnar konvertiter stöta på problem. De hotas med stängning, därför hamnar kristna konvertiter många gånger i kläm, säger Hulda.

Sudan och Tunisien är två länder där situationen blivit bättre. Sudan avskaffade sin apostasilag i juli 2020 och Tunisien tillåter numera muslimska kvinnor att gifta sig med icke-muslimer. I länder som  Somalia, Indonesien, Bangladesh, Nigeria, Algeriet och Iran är det dock mycket svårt att leva för konvertiter.

Läs mer om Set my people free på: www.freedom2worship.org

Konvertiter är oftast de mest utsatta eftersom de drabbas av förföljelse från sin familj och sin stat.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier