Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Mejl avslöjar: Strategin var flockimmunitet

Folkhälsomyndigheten (FHM) hade vid pandemins utbrott olika alternativa strategier för hur viruset skulle stoppas. Man valde då vägen mot hypotetisk flockimmunitet, enligt utdrag ur mejlkorrespondens som publiceras i boken ”Flocken”, som Svenska Dagbladet tagit del av.

I mars sade socialminister Lena Hallengren (S) uttryckligen till Världen idag att FHM inte har flockimmunitet som strategi.

Nyheter · Publicerad 08:00, 11 nov 2020

Ett av mejlen som publiceras i boken kom från Peet Tüll, tidigare chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, ett jobb som statsepidemiolog Anders Tegnell tog över när Tüll gick i pension. Där skrev Tüll att det fanns tre strategier för att stoppa epidemin.

Det första var en total nedstängning av samhället i fyra veckor. Det andra var att smittspåra i stor omfattning, hitta alla smittade och nära kontakter och sätta dem i två veckors karantän. Det tredje alternativet var:

”Låt smittspridning ske, långsamt eller fort, för att uppnå en hypotetisk 'herd immunity'.”

Tüll förespråkade alternativ två och poängterade att alternativ tre framstod som en ”huvudlös strategi”.

Anders Tegnell svarade: “Jo, vi har vandrat igenom detta och trots allt landat i 3.”

Tegnell har efter avslöjandet sagt till Svenska Dagbladet att det handlar om en missuppfattning om vad begreppen innebär.

– Det handlar inte om att vi offrar en massa människor för att uppnå immunitet. Den här modellen var den enda framkomliga.

FHM:s generaldirektör Johan Carlson skriver i ett mejl till SvD att det är han som fattar och ytterst står för besluten och att dessa ”fattas i en beredningsprocess där en samlad bedömning görs”.

”Inga beslut fattas av tjänstemän i mejlkonversationer eller möten med utomstående”, enligt Carlson.

Tidningen har också talat med Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar som varit en av Anders Tegnells hårdaste kritiker. Olsen menar att Carlsons beskrivning är en efterhandskonstruktion.

När det snabbt visade sig att viruset inte skapade en massiv immunitet i befolkningen hade det varit bättre att vara vetenskapligt ärlig och säga att det var det man trodde till en början, och sedan omvärdera, säger han.

När Världen idag i mars ställde frågor till socialminister Lena Hallengren tillbakavisade hon uppgifterna att svenska myndigheters strategi är att låta flockimmunitet uppnås.

– Folkhälsomyndigheten har ingen sådan strategi, det är en missuppfattning, sade hon.

Till SvD skriver hon nu i ett mejlsvar att regeringens strategi hela tiden varit att rädda liv och bromsa smittspridningen.

”I vår och myndighetens [FHM, reds. anm.] dialog under pandemin har det varit tydligt att flockimmunitet inte är strategin”, skriver hon enligt tidningen.

Den här modellen var den enda framkomliga.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00