Nyheter

Mediejätte medger – tar emot miljoner från klimataktivister

Nyhetsbyrån AP har tagit emot stora summor för att skriva om klimatfrågan. På bilden ses en reporter från AP som intervjuar en klimataktivist från Uganda om kolbrytning.
Nyhetsbyrån AP har tagit emot stora summor för att skriva om klimatfrågan. På bilden ses en reporter från AP som intervjuar en klimataktivist från Uganda om kolbrytning.

Nyhetsbyrån AP är i blåsväder. En storsatsning på klimatjournalistik har finansierats av resursstarka och inflytelserika påverkansgrupper med tydlig politisk agenda. Kritiker menar att läsarna inte längre kan lita på nyhetsbyråns oberoende.

Publicerad Uppdaterad

Grupperna som står för miljonerna är inte värdeneutrala välgörare.

Ledartext i New York Post

Nyhetsbyrån AP

• AP, Associated Press, grundades 1846 och är världens största nyhetsbyrå med kontor i över 120 länder.

• AP:s artiklar, bilder och inslag syns regelbundet i svenska och internationella medier.

• Enligt nyhetsbyrån själva kommer mer än hälften av världens befolkning dagligen i kontakt med AP:s journalistik.

• Med stöd av utomstående bidragsgivare anställer nu AP en rad nya journalister vars primära arbetsuppgift ska vara att skriva om klimatrelaterade frågor.

Den internationella nyhetsbyrån AP, Associated Press, är en av de tyngsta aktörerna inom journalistiken globalt. Nyligen berättade mediejätten om en ny typ av riktad satsning på klimatjournalistik. Mer än två dussin reportrar runt om i världen har fått i uppdrag att bevaka klimatfrågan ur olika perspektiv.

Men bakom den stora ekonomiska investeringen står inte nyhetsbyrån själv, utan fem stora stiftelser och organisationer, bland andra Quadrivium, Rockefeller Foundation och Walton Family Foundation. De utomstående aktörerna skänker motsvarande knappt 80 miljoner under tre års tid till AP för att de ska rapportera mer om klimatet.

”Det här vidsträckta initiativet kommer att förvandla hur vi bevakar klimathändelser”, säger AP:s chefredaktör Julie Pace i ett pressmeddelande där byrån också uppger att man nu ska ”vänja sig vid tanken att investerarna inte bara är generösa, utan har sina egna mål att uppnå”.

Kritiken mot mediebolaget är hård.

”Betala medierna och få den bevakning som du vill”, skriver den konservativa tidningen New York Post sarkastiskt i en ledartext.

Tidningen påpekar att flera av stiftelserna bakom AP:s klimatsatsning står tydligt till vänster på den politiska skalan och investerar stora belopp för att gynna Demokraterna och att man backar upp radikala klimataktivister ekonomiskt.

”Grupperna som står för miljonerna är inte värdeneutrala välgörare”, konstaterar New York Post.

”Att hyra ut ditt institutionella omdöme om vilka nyheter som ska täckas (och oundvikligen hur man täcker dem) förråder avtalet med dina läsare”, menar tidningen.

Men enligt nyhetsbyrån är det möjligt att ta emot stora summor för att skriva om ett visst ämne utan att styras i sin rapportering.

”AP accepterar pengar för att bevaka särskilda områden men utan några villkor, investerarna har inget inflytande över artiklarna som tas fram”, uppger man.

Powered by Labrador CMS