Nyheter
Mätning: Majoritet vill se smalare public service
Många svenskar är kritiska till SVT:s prioriteringar.
Foto: Bertil Ericson/TT
Public service-tanken har brett stöd hos svenska folket. Men det finns samtidigt många som vill att större fokus läggs på kärnuppdraget, med fördjupande dokumentärer och granskande, opartisk journalistik, och mindre på dokusåpor och dejtingprogram.
Drygt 3 000 svenskar har fått frågan vad man tycker att public service-skatten primärt ska gå till, och sedan vilka andra områden man anser att skatten ska finansiera. Detta i en ny mätning som Demoskop genomfört på uppdrag av den liberala tankesmedjan Timbro.
Att pengarna går till granskande journalistik, dokumentärer och nyhetssändningar är 77 procent för. Stödet för ett sådant fokus i SVT, SR och UR finns i hela det politiska spektrat, oavsett partisympati.
Men övriga områden där public service i dag är verksamma har betydligt svagare stöd. När det gäller att betala för och sända stora sportevenemang vill bara 34 procent att detta prioriteras.
Och när man får frågor om nischad underhållning, humor, dejtingsåpor och dylikt är stödet för att public service ska ägna sig åt detta mycket svagt. Bara åtta procent tycker att public service ska prioritera sådant, och stödet är lågt oavsett om de svarande står till höger eller vänster politiskt.
Timbroredaktören Joakim Broman menar att mätningen visar att det finns ett folkligt stöd för att banta public service.
”Om public service hade uppfunnits i dagens medielandskap hade ingen tänkt att det bästa sättet att använda 9 miljarder av skattepengarna vore att skapa två mediejättar som måste slåss med näbbar och klor för att behålla sina tittar- och lyssnarandelar”, skriver han.
Han tycker inte att regeringen har några skäl att vika undan från sin ambition om ett avsmalnat public service.
”Det är värt att komma ihåg att önskan om att skapa ett smalare public service under lång tid har varit en vanlig uppfattning inom svensk borgerlighet, inklusive Liberalerna. Att vilja reformera SVT och SR är inget som kom med Sverigedemokraterna och de senaste årens kulturkrig.”