Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Massleverans av proteinvaccin på väg till Sverige

Om drygt en månad beräknas det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid börja levereras till Sverige och det med besked. Redan före utgången av mars ska de 4,1 miljoner doser, som hittills beställts, ha anlänt, uppger regeringens vaccinsamordnare till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 19:00, 18 jan 2022

Enligt den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergströms mejlsvar till Världen idag fick han leveransplanen för Nuvaxovid, som produceras av det amerikanska företaget Novavax, i torsdags.

Enligt planen ska vaccinet börja anlända under sista veckan i februari. Samtliga av de 4,1 miljoner doser som Sverige hittills har beställt ska ha levererats under februari och mars, uppger han.

Som Världen idag kunde rapportera strax före jul blir Nuvaxovid det första vaccinet av mer traditionell typ som kommer att erbjudas till svenskarna.

De covid-19-vaccin som hittills har erbjudits i Sverige, och som är av nyare slag, har det gemensamt att de inte i sig själva innehåller de strukturer som kroppens immunsystem ska tränas på att känna igen.

I stället gör Pfizers och Modernas så kallade mRNA-vacciner, liksom Astra Zenecas virusvektorvaccin, att kroppens egna celler producerar Sars-Cov-2-virusets så kallade spikprotein, som immunförsvaret först därefter reagerar på.

Nuvaxovid, som är ett så kallat proteinbaserat vaccin, innehåller däremot en färdig variant av spikproteinet, tillsammans med ett immunförsvarsstimulerande ämne, där det senare har utvecklats vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00