Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Marsch mot abort samlade hundratals

Motdemonstranter och poliser var på plats när omkring 200 personer demonstrerade mot abort i Stockholm i söndags. – Jag tror på det ofödda barnets rätt till liv. Därför gör vi detta även om folk spottar på oss, sade arrangörens ordförande, Malin Schelin, i ett tal.

Nyheter · Publicerad 11:06, 26 mar 2019

”Ja till livet – nej till abort”, ”Kvinnor förtjänar bättre än abort”, ”För ett Sverige utan abort”.

Orden ekade över Hamngatan i centrala Stockholm när det var dags för Livets marsch i söndags. Kvinnor, män och barn tågade, i en lång skara, från Sergels torg till Norrmalmstorg och höll upp skyltar med texter som ”Abort stoppar ett hjärta som slår”, ”Rätten till min kropp slutar där ett barns kropp tar vid” och ”Abort är mord”.

Många stockholmare och turister tittade nyfiket på demonstranterna och försökte läsa vad det stod på skyltarna.

Vid sidan av demonstrationståget stod ett fåtal personer och försökte överrösta abortmotståndarna genom att ropa: ”Kvinnors rätt till sina egna kroppar”. De hade dock svårt att lyckas.

Några officiella siffror på hur många som deltog i demonstrationen finns inte, men Världen idag gjorde en uppskattning på omkring 200 personer.

Framme på Norrmalmstorg höll Mats Selander, ordförande för Människorätt för ofödda, tal.

– Det gör ont i hjärtat på mig, och på många av oss, när vi förstår att en liten människa har dödats därför att hon inte var önskad, sade han och berättade om hur han, under tjänstgöring inom sjukvården, fick se hur en abort går till.

Han påpekade därefter att vi i Sverige är bra på att ta hand om barn med Downs syndrom när de väl fötts, men att åtta av tio elimineras innan de kommit ut ur moderlivet.

– Det är ett hyckleri på så många områden i vår kultur, där vi med våra läppar bekänner oss till människovärdet, men i våra handlingar kränker det när vi tycker att det kostar för mycket, sade han och fick applåder.

Ju längre Mats Selander talade, desto fler motdemonstranter anslöt till Norrmalmstorg. De började ropa burop åt det som Selander sade och skanderade: ”Håll käften” och ”Dra åt h*e”. Då en av kvinnorna ropade: ”Hur många har gjort en abort?” höll flera av dem glatt upp sina händer.

Mats Selander fortsatte med att prata om att han anser att kvinnor som gör abort egentligen är offer. Han menade att de utåt sett inte ångrar sitt val, men innerst inne sörjer det barn de förlorat.

Han riktade därefter skarp kritik mot svenska män.

– Det är han som är osynlig, det är han som försvinner, det är han som inte tar sitt ansvar. Dags att växa upp, sade Selander.

Under hela talet stod flera poliser vid de 20–25 motdemonstranterna. Även några av abortmotståndarna ställde sig vid motdemonstranterna och höll upp skyltar om att de är förlåtna och älskade av Gud. En av demonstranterna som började tala med motdemonstranterna var 22-årige Jonathan Dahlberg.

– Vi gick fram till dem för att fråga om vi fick bjuda dem på mat så att vi kunde sitta ner och prata i lugn och ro. Men de tyckte att det var en dålig idé. De sade att jag var värre än en nazist, säger han.

Några av motdemonstranterna höll upp skyltar med texten ”Min kropp, mitt val” eller ”Kvinnors rätt till sina kroppar”. När Världen idag frågade dem vid vilken graviditetsvecka de anser att fostret inte längre är en del av kvinnans kropp, ville de dock inte prata. Till slut erbjöd sig 20-åriga Vilma att svara.

– Det är alltid en del av kvinnans kropp, sade hon.

Då Världen idag bad henne utveckla sitt svar förklarade hon att hon menade att livmodern alltid är en del av kvinnans kropp. Vid vilken vecka fostret ska bedömas vara en egen individ hade hon ett annat svar på.   

– När det finns en chans att barnet överlever. Men det är en svår fråga, sade hon.

Marschen fortsatte tillbaka till Sergels torg, och där höll arrangören Livsvals ordförande Malin Schelin tal.

– Jag tror på det ofödda barnets rätt till liv. Därför gör vi detta även om folk spottar på oss, sade hon.

Malin Schelin citerade därefter författaren George Orwell.

– ”I en tid av global falskhet är det revolutionärt att säga sanningen.” Nu är det hög tid att avslöja lögnen att abort är en konstruktiv lösning. Nu är dags att avslöja lögnen om att bebisen är en opersonlig cellklump, sade hon.

Hon vidhöll vidare att abortmotståndarna har vetenskapen på sin sida.

– Vi vet att hjärtat börjar slå i vecka fem, att bebisen får fingeravtryck i vecka åtta och att den suger på sin tumme i vecka tolv. Framför allt så vet vi att rätten till liv inte beror på hur utvecklad man är eller vilken funktion man fyller, utan att det räcker med att man är människa, sade hon.

Även på Sergels torg ropade motdemonstranterna ut sina slagord om aborträtt och kvinnors kroppar. Enligt den polisman som Världen idag talade med förekom inga fysiska konfrontationer under demonstrationen. När vi frågar motdemonstranterna om någon av dem är från Satanistiska samfundet, som hade utlyst en motdemonstration, är det ingen som svarar ja.

Till Världen idag säger Malin Schelin att hon är nöjd med dagen.

– Det känns som om det här är starten på något nytt, säger hon.

Vi vet att hjärtat börjar slå i vecka fem, att bebisen får fingeravtryck i vecka åtta och att den suger på sin tumme i vecka tolv. Framför allt så vet vi att rätten till liv inte beror på hur utvecklad man är eller vilken funktion man fyller, utan att det räcker med att man är människa.
Vi gick fram till [motdemonstranterna] för att fråga om vi fick bjuda dem på mat så att vi kunde sitta ner och prata i lugn och ro. Men de tyckte att det var en dålig idé.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10