Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Marsch för ofödda samlade tusentals – vädrar morgonluft

Tiotusentals människor samlades i fredags i Washington för att marschera för livet. Deltagare uttalade en stark tro på att USA:s högsta domstol inom en snar framtid kommer att förändra det juridiska prejudikat som under många år skyddat aborträtten, uppger Christian Post.

Nyheter · Publicerad 14:00, 26 jan 2022

Den 49:e upplagan av March for Life var, på grund av coronapandemin, den första på två år. Eventet inleddes med tal av ledare och kändisar som är ”prolife”. Därefter trotsade folkskaran det kylslagna vädret genom att promenera till USA:s högsta domstol.

Deltagarna i March for Life, som arrangeras i anslutning till årsdagen av Högsta domstolens aborträttsvärnande dom i Roe mot Wade-målet 1973, var optimistiska om att årets marsch skulle bli den sista med Roe som prejudikat. Den stora skaran människor promenerade mot den domstol som har ett fall framför sig där den konservativa majoriteten förväntas minska, eller helt vända på, det mångåriga prejudikat som gör att delstater tvingas ha abortliberala lagar i hela USA.

– Jag har deltagit i marschen sedan 1974. Nu finns en skillnad i förväntan och hopp, säger republikanen Chris Smith till CNN.

Enligt en undersökning som CNN gjort vill endast 30 procent av amerikanerna se en förändring av prejudikatet från Roe mot Wade-domen. Den siffran förtog dock inte entusiasmen under March for Life.

– Det finns en välgrundad förhoppning om att domstolen åtminstone kommer att ge delstaterna mycket mer spelrum i abortpolitiken, säger Maureen Ferguson, senior stipendiat för The Catholic Association, till CNN.

Donald och Debbie Graham är ett par som deltog för första gången i March for Life.

– Jag har under hela mitt liv velat komma hit. Jag har precis gått i pension, och här är vi, säger Debbie Graham till Christian Post.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier