Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Marin: Föredrar om vi tar samma beslut

Finlands statsminister Sanna Marin har sin uppfattning klar. Om Finland går med i Nato så borde Sverige hänga på.

– Skillnaden mellan att vara en partner och en medlem är väldigt tydlig, säger hon på en pressträff med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Nyheter · Publicerad 14:36, 13 apr 2022

Sanna Marin framhöll att den finska processen kommer att vara ganska snabb.

– Jag kommer inte ge någon tidtabell för när vi tar våra beslut, men jag tror att det kommer ske snabbt – inom veckor, inte månader.

Hon uttalade inte rakt ut att Finland kommer ansöka om Natomedlemskap, men framhöll desto tydligare att det vore bra om Finland och Sverige gjorde samma säkerhetspolitiska val.

– Det vore bra om vi gjorde samma val i framtiden men det är inget krav, men det vore väldigt bra att göra samma val och ha samma tidsplan, sade Marin.

Magdalena Andersson öppnade för att den svenska processen kring att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys bör gå snabbare. Rapporten ska vara klar den 31 maj.

– Jag ser ingen poäng i att dra ut på processen.

Hon konstaterade samtidigt att vägvalet som Finland gör kommer att vara del av den svenska processen.

Andersson fick på pressträffen på Villa Bonnier frågan om hon redan bestämt sig för ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi måste analysera situationen för att se vad som är bäst för Sveriges säkerhet och det svenska folket i denna nya situation, och man ska inte brådska. Man ska göra detta väldigt seriöst. Det är så jag arbetar som Sveriges statsminister.

– Vi har olika alternativ, och inget är utan risk, säger Andersson.

Strax före pressträffen inleddes kom uppgifter från Svenska Dagbladet att statsminister Magdalena Andersson vill att Sverige går med i Nato i juni. Enligt tidningen planerar man att lämna in ansökan på Nato-mötet i Madrid den 29–30 juni. Andersson ville inte bekräfta uppgifterna.

Vi måste analysera situationen för att se vad som är bäst för Sveriges säkerhet och det svenska folket i denna nya situation.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10