Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Människor söker sig till kyrkan i sorgens Farsta

Centrumkyrkan Farsta ligger bara några hundra meter från platsen där en 15-årig pojke och en 43-årig man sköts till döds i lördags. Människor har kommit till kyrkan för att få stöd efter det som hänt.

– Jag känner att vi som församling har ett stort ansvar för Farsta, säger föreståndaren och pastorn Kim Bergman när Världen idag besöker Farsta.

Nyheter · Publicerad 10:00, 15 jun 2023

I lördags kväll nåddes svenskarna av nyheten att ytterligare en dödlig skottlossning ägt rum i Stockholmsområdet. Den här gången var det medelklassförorten Farsta som hade drabbats, då förövare sköt mot människor vid tunnelbanenedgången, vilket ledde till att en 15-årig pojke och en 43-årig man dog, och att två personer skadades.

Eftersom skjutningen ägde rum tidigt på kvällen då många människor var i rörelse, och eftersom 21 skott avlossades, har den fått stor uppmärksamhet.

Tre dagar efter skjutningen besöker Världen idag Farsta centrum, för att prata med människor och träffa pastorn i Centrumkyrkan.

I närheten av tunnelbanenedgången finns det nu en minnesplats för de avlidna. En del människor stannar upp och tittar. Vissa lägger blommor. En av dem som står vid minnesplatsen är Eva Haglund. Hon kände inte pojken som dog, men ville komma hit för att dela sorgen och lägga en ros till minne av honom.

Eva Haglund menar att det är viktigt att be för ungdomar.

– Jesus är hoppet och tillflykten, säger hon.

– Jag fortsätter att be för hans anhöriga och jag ber för ungdomar här i Stockholm.

Alan Adamczak är en annan person som står och tittar på minnesplatsen. Han kände pojken som blev skjuten och han har varit här varje dag sedan det hände.

– Jag lärde känna honom på en fotbollsplan och vi brukade spela fotboll med varandra, säger han.

Han är bosatt i Farsta och vittnar om att det blivit mindre tryggt att bo här.

– Det blir bara värre och värre, säger han.

Kim Bergman, som är pastor i Centrumkyrkan, berättar att de öppnade upp kyrkan ungefär en timme efter skjutningen. Sedan dess har de hållit öppet varje dag. Han menar att kyrkan måste hålla öppet, att det är vad den är till för.

– Det var självklart att öppna kyrkan. Jag känner att vi som församling har ett stort ansvar för Farsta, säger han.

– I det här så visar vi vad kyrkan står för. Jag vill visa att det finns en god kraft mitt i allt det här.

Pastorn har fått möta människor i sorg, förtvivlan och ilska, men också folk som går till kyrkan för att visa på ett hopp. Han säger att människor som bor i området har känt hoppfullhet när de hör kyrkklockorna och att det har kommit in människor som i vanliga fall inte besöker kyrkan.

– Det är folk som bor här runt omkring som har gått in i kyrkan för första gången på grund av det som hänt, säger han.

Innan Kim Bergman öppnade upp kyrkan den dag då Världen idag besöker honom, var han på Farsta grundskolas skolavslutning. Han hade blivit inbjuden tillsammans med en präst från Svenska kyrkan och en imam, eftersom de är en del av skolans kristeam.

– Vi var med som stöd för lärare och elever, säger han.

Sedan Kim Bergman tillsattes som pastor i kyrkan för fyra år sedan har han uppfattat att Farsta blivit mindre tryggt.

– De senaste åren har det blivit värre, säger han.

Han lyfter upp hur viktigt det är att barn och unga får känna trygghet för att de ska bli skyddade från att hamna i kriminalitet. Vidare tar han upp kyrkans roll i att skapa trygga platser för dem.

– Vi måste fortsätta arbeta aktivt för att barn och ungdomar ska få en meningsfull fritid och ett meningsfullt liv, säger han.

Det är folk som bor här runt omkring som har gått in i kyrkan för första gången på grund av det som hänt.

Centrumkyrkan i Farsta

• Centrumkyrkan är ett samarbete mellan Centrumkyrkans församling, stadsdelen Farsta och Svenska kyrkan i Farsta.

• Centrumkyrkans församling är en ekumenisk församling ansluten till Equmeniakyrkan.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00