Trettondagskonferens

Maning på böne­konferens i Örebro: Lyft Israels betydelse teologiskt

Ulf Cahn talade under bönekonferensen om antisemitism och bad för att världens ledare ska vakna för hatet som finns mot judar och agera mot det.

Antisemitismens rötter och moderna uttryck, församlingarnas förhållnings­sätt till Israel och Sveriges identitet som missionerande land – det var några av de saker som berördes under de nationella böne­dagarna i Örebro under trettonhelgen.

Vi behöver ta strid för en biblisk teologi och förkunnelse som gör Israels betydelse begriplig, sade en av förkunnarna. 

Publicerad Uppdaterad

Det laddade läget på Balkan – och behovet av bön för och evangelisation där – stod också i fokus under helgen. 

– Det enda hoppet för Balkan är evangeliet, sade Micael Lundin, missionsansvarig på Kristet Center Örebro som rest på Balkan i över 15 år. 

Men bönedagarna tog avstamp i det som berör Israel och det judiska folket. Per-Åke Eliasson, pastor och föreståndare på Kristet Center Örebro inledde bönekonferensen på fredagskvällen med att tala om just Israel. 

– Det judiska folket är fortfarande rötterna och stammen i det äkta olivträdet. Kyrkan, församlingen, är den inympade grenen. Den grenen ersatte inte någonting, den blev en del av någonting, fastslog han med ett bibelstudium som senare mynnade ut i bön.

Ulf Cahn menar att det pågår en devalvering av språket som gör att judehat accepteras.

På lördag förmiddag tog Ulf Cahn, generalsekreterare för förenade Israel­insamlingen, vid och lyfte ämnet anti­semitism. 

– Det vi går igenom just nu är som en slags kollektiv depression. Men vår Gud är trofast och han håller sitt förbund, sade Ulf Cahn. 

Sedan gick han igenom olika historiska uttryck för antisemitism för att landa i färska exempel från Sverige efter den 7 oktober.

– Det pågår en devalvering av språket som gör att judehat accepteras, sade Ulf Cahn. 

När författaren och journalisten Tomas Dixon tog vid lade han tonvikten vid vad som saknas i svenska församlingar när det kommer till kunskap om och förståelse av det judiska folket och Israel. 

Tomas Dixon talade under bönekonferensen om att församlingar behöver få en fördjupad förståelse för varför Israel är viktigt.

– Vi måste förstå varför vi ska engagera oss, sade Tomas Dixon. 

Ett förbönsämne han förde fram, efter att ha undervisat, var att ”Ta strid för en biblisk teologi och förkunnelse som gör Israels betydelse begriplig”. 

Pionjärmission var ett annat viktigt ämne för helgen som bland annat lyftes fram av Mikael Boman, pastor i Salem i Mullhyttan och aktiv i Svensk pionjärmission. 

Under bönekonferensen var, förutom talarna, flera missionärer, pastorer och böneledare på plats för att delta och bistå i bönen. Här syns Mikael Boman, Mats-Jan Söderberg och Micael Lundin be för Balkan.

Han visade med målande exempel på att Sverige är ett land som har varit till välsignelse för nationerna genom att sända ut missionärer. 

– Vad händer i dag då? Jag upplever att det finns ett gensvar till Guds kallelse till nationerna hos många svenskar, framför allt hos ungdomar och unga vuxna, sade Mikael Boman.

När bönekonferensen avslutades på söndagen var det med känslan att det som skett under bönedagarna är en del i något större som Gud håller på att göra just nu.   

– Det är bara början, sade Per-Åke Eliasson. 

Samtal och gemenskap mellan bönepassen var en viktig del av konferensen.
Powered by Labrador CMS