Nyheter

Många försvarar Carola efter utspel om kulturskillnader

Carola Häggkvist säger sig, i en intervju med SvD, vara orolig för utvecklingen i Sverige samt att hon ser olika kulturer som en anledning till att det finns nationsgränser.
Carola Häggkvist säger sig, i en intervju med SvD, vara orolig för utvecklingen i Sverige samt att hon ser olika kulturer som en anledning till att det finns nationsgränser.

Carola Häggkvist kopplade, i en intervju med SvD, ihop våldsutvecklingen i Sverige med kulturella skillnader. Häggkvist fick genast kritik, varpå hon bad om ursäkt till dem som tagit illa vid sig. Men hon har ingen anledning att backa, menar flera debattörer.

Publicerad Uppdaterad

Jag tycker inte man kan säga: Kom och lev som ni vill i vårt land.

Carola Häggkvist

I samband med den stora flyktingströmmen 2015 var Carola Häggkvist en av de frivilliga som fanns på Medborgarplatsen i Stockholm för att välkomna nyanlända människor till Sverige. I en intervju med SvD uttrycker hon nu sin oro över samhällsutvecklingen kopplat till segregationen.

– Jag tycker inte man kan säga: Kom och lev som ni vill i vårt land. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ”Den blomstertid” på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet, säger Carola Häggkvist.

Hon får då frågan vad det är för resultat hon syftar på.

– I form av skjutningarna. I form av polisen som bara ropar på hjälp. Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi, där det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna. Det är därför Iran ser ut som det gör i dag, fortsätter hon.

SvD:s reporter påpekar att en och annan skulle benämna ett sådant resonemang som främlingsfientligt.

– Nej, nej. Jag har verkligen inte ett sådant synsätt. Men det finns en anledning till varför det finns nationer och landsgränser, vi har olika kulturer med olika sätt att se, säger Carola Häggkvist.

Artisten har bland annat omskrivits för att ha välkomnat flyktingar att bo i sitt privata hem.

– Är det någon som är öppen för främlingar är det jag. Hela Bibeln handlar om det. Men man måste vara vis i det hela, säger hon i intervjun, som delvis gjordes i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Kritiken mot Carola Häggkvists uttalanden lät inte vänta på sig. Bland annat menar DN-krönikören Alex Schulman att det hon säger är främlingsfientligt. Och journalisten Irena Požar skriver i en kolumn i Aftonbladet att artistens utspel är ett tecken på att främlingsfientlighet ”slagit rot” i Sverige.

Efter reaktionerna gick Carola Häggkvist ut på Instagram och skrev att hon varit oförberedd på frågorna om politik och att intervjun skulle handla om hennes 40 år som artist.

”Samtidigt vill jag beklaga att jag sårat flertalet människor och grupper som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd i stället för förståelse. För det är jag djupt ledsen”, skrev hon.

Men många tycker inte att Carola Häggkvist har något att be om ursäkt för.

Vad Carola sade var att kulturer skiljer sig åt, det är inte främlingsfientligt utan sunt, menar skribenten Carolin Dahlman på sin sajt.

Att antyda att hon skulle uttrycka sig främlingsfientligt är ”enbart trams”, menar S-skribenten Widar Andersson.

”Så nu har den tjattrande klassen snart malt sönder Carola för att hon uttryckte något som en förkrossande majoritet av befolkningen tycker”, skriver Ivar Arpi på Twitter och kritiserar drev­men­taliteten.

Och aktivisten och journalisten Nuri Kino beklagar att Carolas kanske viktigaste ärende hamnat i skymundan; att stå upp för Irans kvinnor.

En annan person som kommer till Carola Häggkvists försvar är artisten Pernilla Wahlgren.

”DU om någon bryr dig om ALLA oavsett bakgrund! Du öppnar upp ditt hem. Du medverkar på välgörenhetsgalor, du medverkar i demonstrationståg för alla rättigheter. Du åker till platser där människor far illa och hjälper till på plats!!! Du har ett stort hjärta och dömer ingen. Det borde ALLA kunna se”, skriver hon i en kommentar på Instagram.

Powered by Labrador CMS