Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Många digitala event på Förintelsens minnesdag

I dag, den 27 januari, är det 76 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Därför hedras Förintelsens offer över hela världen denna dag. Till följd av pandemin sker de allra flesta manifestationer digitalt, även i kyrkorna.

Nyheter · Publicerad 08:00, 27 jan 2021

FN deklarerade den 27 januari som internationell minnesdag 2005, fyra år efter att dagen utsetts till nationell minnesdag i Sverige.

Två av dagens största ceremonier – den judiska som sker i Stockholms stora synagoga och den ceremoni som anordnas av Forum för levande historia – sker båda digitalt. 

Minnesceremonin i synagogan kan följas genom den judiska församlingens hemsida när den livesänds klockan 18:30. Det blir ljuständning, vittnesmål, prisutdelning och tal av bland andra överlevande Eva Byk och Israels vice ambassadör Efrat Hochstetler. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia närvarar båda.

Samtidigt, klockan 18:30, inleds en romsk minnesstund i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholhm, vilken kan följas via Facebook.

Forum för levande historia direktsänder sin minnesceremoni med tal, musik och ljuständning klockan 17–18:30 från Eric Ericson-hallen i Stockholm. Den ersätter ceremonin som tidigare år hållits på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Deltar gör bland andra överlevaren Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén.

I år går det även att följa den halvtimmeslånga minnsstund som hålls i förstakammarsalen i riksdagen med början klockan 11, och som arrangeras av riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen. Statsminister Stefan Löfven talar live från kammaren, där man kommer att få ta del av ett förinspelat vittnesbörd av Celina Cahn, överlevande från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Flera av kyrkorna bjuder in till digitala minnesceremonier.

Livets Ord i Uppsala sänder sin minneskväll digitalt klockan 19 via Livets Ord Play. Då blir det bland mycket annat ett samtal mellan två unga svenska judar och två elever från Ansgargymnasiet om hur det är att leva och bo i Sverige som jude, liksom tal av 84-årige Michael Ben-Menachem.

Margaretha Stenhammar, styrelseledamot i Shalom över Israel, talar om antisemitismens historia i den minnesstund som spelats in i Christinae kyrka i Alingsås och som sänds på Svenska kyrkans i Alingsås hemsida klockan 19.

I Betelkyrkan i Östersund håller Kenneth Hermansson en webbföreläsning på temat Förintelsens minnesdag, med texter ur Bibeln samt Jesu etik som bakgrund. Föreläsningen släpps på Youtube den 28 januari.

Pingstledaren Daniel Alm har ett samtal med Ulf Cahn, generalsekreterare vid Förenade Israelinsamlingen, på Instagram klockan 21.

En del församlingar har förlagt sina evenemang och gudstjänster till kommande helg. Så till exempel Örebro Kristna Center, som direktsänder en gudstjänst nu på söndag klockan 10. Där medverkar bland andra Ulf Cahn från Förenade Israelinsamlingen.

I Dalarna har Leksands kyrka förlängd öppettid på Förintelsens minnesdag, med möjlighet att tända ljus och samtala med en präst.

Över hela landet arrangerar länsstyrelser och kommuner manifestationer, seminarier och utställningar.

Flera städer, så som Västerås och Linköping, arrangerar digitala möten och utställningar under loppet av flera dagar. De flesta kan man hitta i den kalender som lagts ut på hemsidan för Forum för levande historia, med länkar och anda hänvisningar.

På många platser visas utställningen Motstånd, som tagits fram av Forum för levande historia inför Förintelsens minnesdag 2021. Den handlar om enskilda personer som valde att gå mot strömmen och tog kampen mot den nazityska terrorn.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier