Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Den armeniske presidenten Serzj Sargsian tog emot svenska Annelie Enochson (KD) och Fredrik Malm (FP) för att personligen tacka för att de bidragit till att Sverige erkänt folkmordet på bland andra armenier i dåvarande Ottomanska riket under första världskriget. Foto: Privat

Malm och Enochson fick medaljer av presidenten

De svenska riksdagsledamöterna Annelie Enochson (KD) och Fredrik Malm (FP) fick på långfredagen ta emot den armeniska parlamentets hedersmedalj.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 apr 2011

Skälet är bland annat Fredrik Malms envetna debatterande och att Annelie Enochsons och tre andras röster avgjorde omröstningen där Sverige erkände det armeniska folkmordet i Turkiet 1915.
– Vi fick stående ovationer på restauranger. Presidenten träffade oss för att personligen tacka för insatsen liksom högste patriarken. Jag är stolt och hedrad, säger Annelie Enochson till Världen idag.

Mellan 800 000 och en miljon armenier uppges ha dödats under det armeniska folkmordet. De flesta dog 1915, men morden fortsatte till 1923 och första världskrigets slut.
Siffrorna går dock isär. Turkiet hävdar att 400 000 dödades, medan armeniska myndigheter hävdar att folkmordet skördade mellan en och en halv till två miljoner offer.
I mars förra året röstade riksdagen igenom att massakrerna på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker under första världskriget i det sönderfallande Ottomanska riket skulle klassas som folkmord.

De borgerliga partierna avvisade förslaget, men de fyra borgerliga ledamöterna Annelie Enochson (KD), Gulan Avci (FP), Agneta Berliner (FP) och den avhoppade moderaten Göran Thingwall röstade med oppositionen. Därmed gick förslaget igenom med en rösts övervikt.

Flera hundra berörda armenier, assyrier, syrianer och greker fanns då på läktaren. Debatten i riksdagen hade stark polisbevakning och pågick i flera timmar.
De borgerliga partierna avvisade förslaget med hänvisning till att politiker inte ska skriva historia.
Turkiet förnekar att det var ett folkmord.

Mårten Gudmundhs
marten.gudmundhs@varldenidag.se

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...