Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Malawi kan öppna ambassad i Jerusalem

Malawi ser ut att bli det första afrikanska landet som öppnar en ambassad i Jerusalem. Planen är att ambassaden ska öppna nästa sommar, rapporterar Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 15:18, 5 nov 2020

USA och Guatemala har flyttat sina Israelambassader till Jerusalem och länder som Brasilien, Serbien, Kosovo och Honduras har meddelat att de tänker göra detsamma. Nu uppger Jerusalem Post att Malawi, som första afrikanska land, kommer öppna en ambassad i den israeliska huvudstaden.

Beslutet ska ha tagits under Malawis utrikesminister Eisenhower Mkakas besök i Israel på tisdagen och planeras att bli verklighet under sommaren 2021.

”Jerusalem, den eviga huvudstaden i staten Israel, kommer bli en fredsbro för hela världen, och jag uppmanar fler länder att följa i Malawis spår”, säger Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi, enligt Jerusalem Post.

Han uppges även säga att Malawi är en ”pionjär” och att beslutet är ett ”ytterligare ett bevis på banden mellan länderna och breddandet av fredscirkeln”.

Under besöket uppges Malawis utrikesminister ha tackat Israel för stöd som har bidragit till ökad mattillgång och som har främjat socioekonomisk utveckling i landet.

Enligt Jerusalem Post är Malawi ett av få afrikanska länder som har haft ihållande diplomatiska relationer med Israel sedan landets grundande år 1964. Landet har dock inte haft någon ambassad i Israel.

Israels utrikesminister ska nu ha bjudit in Malawis president till Israel.

I början av året kom det uppgifter om att Uganda skulle bli det första afrikanska landet att öppna en ambassad i Jerusalem. Några sådana planer har dock inte blivit verklighet än.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Nils Lidskog tackades av i S:ta Clara – men förblir aktiv

Tjänst. Efter 18 års anställning som präst i S:ta Clara församling i Stockholm har Nils Lidskog gått i... måndag 1/3 21:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Inga åtal trots ett år med ny terrorlag

Brott. Ett år har gått sedan det blev straffbart att ha olika former av samröre med en... måndag 1/3 14:09

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier