Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Malawi kan öppna ambassad i Jerusalem

Malawi ser ut att bli det första afrikanska landet som öppnar en ambassad i Jerusalem. Planen är att ambassaden ska öppna nästa sommar, rapporterar Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 15:18, 5 nov 2020

USA och Guatemala har flyttat sina Israelambassader till Jerusalem och länder som Brasilien, Serbien, Kosovo och Honduras har meddelat att de tänker göra detsamma. Nu uppger Jerusalem Post att Malawi, som första afrikanska land, kommer öppna en ambassad i den israeliska huvudstaden.

Beslutet ska ha tagits under Malawis utrikesminister Eisenhower Mkakas besök i Israel på tisdagen och planeras att bli verklighet under sommaren 2021.

”Jerusalem, den eviga huvudstaden i staten Israel, kommer bli en fredsbro för hela världen, och jag uppmanar fler länder att följa i Malawis spår”, säger Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi, enligt Jerusalem Post.

Han uppges även säga att Malawi är en ”pionjär” och att beslutet är ett ”ytterligare ett bevis på banden mellan länderna och breddandet av fredscirkeln”.

Under besöket uppges Malawis utrikesminister ha tackat Israel för stöd som har bidragit till ökad mattillgång och som har främjat socioekonomisk utveckling i landet.

Enligt Jerusalem Post är Malawi ett av få afrikanska länder som har haft ihållande diplomatiska relationer med Israel sedan landets grundande år 1964. Landet har dock inte haft någon ambassad i Israel.

Israels utrikesminister ska nu ha bjudit in Malawis president till Israel.

I början av året kom det uppgifter om att Uganda skulle bli det första afrikanska landet att öppna en ambassad i Jerusalem. Några sådana planer har dock inte blivit verklighet än.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Äldre coronasjuka fick inte träffa läkare – ”vårdskandal”

Coronapandemin. Många äldre på äldreboenden som drabbats av covid-19 har under pandemin inte fått någon individuell... torsdag 26/11 12:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...