Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Av alla som dör med covid-19 i Sverige är en stor majoritet vaccinerade. Foto: Johan Nilsson/TT

Majoriteten av personer som dör med covid-19 är vaccinerade

Majoriteten av de som nu avlider med covid-19 är vaccinerade. Enligt Folkhälsomyndigheten är förklaringen att det är en större andel äldre än yngre som är vaccinerade och att de avlider av olika orsaker, inte bara av covid-19.

Nyheter · Publicerad 09:00, 12 jan 2023

När omikronvarianten av covid-19 började spridas ökade antalet sjukdomsfall även bland vaccinerade. I januari 2022 visade Folkhälsomyndighetens (FHM:s) statistik att andelen smittade var högre bland vaccinerade än bland ovaccinerade i åldersgruppen 16–59 år, vilket Världen idag rapporterade om.

Myndigheten bedömde då att ökningen bland de vaccinerade berodde på att vaccinet hade en lägre effekt mot infektion för omikronvarianten jämfört med deltavarianten. Effekten mot svår sjukdom och död bedömdes dock fortfarande vara god.

Men sedan flera månader tillbaka visar FHM:s veckorapporter att majoriteten av alla avlidna med covid-19 ändå tillhör gruppen ”vaccinerade”. Detsamma gäller andelen smittade.

Av alla som rapporterades avlidna med covid-19 under vecka 51 förra året var andelen vaccinerade 96 procent. Under samma vecka var 91 procent av alla som registrerats som smittade i hela landet vaccinerade.

Vid den tidpunkten var andelen vaccinerade med minst en dos 88 procent.

Världen idag vänder sig till FHM för att få deras förklaring till statistiken.

Kalle Asplund på myndighetens presstjänst svarar via mejl att andelen vaccinerade som vårdas inom sjukvården i stort sett har samma proportioner som andelen vaccinerade personer i samhället. Det är också en större andel äldre än yngre som är vaccinerade och en större andel äldre än yngre som blir allvarligt sjuka och avlider av olika orsaker, inte bara av covid-19, förklarar han.

– När många har covid-19 samtidigt, som i januari och februari 2022 och även nu, så är många i samhället infekterade och kan vårdas av andra anledningar men ändå vara infekterade med covid-19.

Omikron ger upphov till färre fall av allvarlig sjukdom än tidigare varianter och det är också en av anledningarna till att det i genomsnitt är en lägre andel av de iva-vårdade som har covid-19 som huvuddiagnos.

Enligt Asplund har andelen vaccinerade av iva-vårdade med covid-19 varierat mellan 50 och 100 procent från vecka till vecka under året.

– Det är också ett starkt varierande antal iva-vårdade de olika veckorna, vilket bidrar till att procentandelen vaccinerade varierar kraftigt, konstaterar Asplund.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00