Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Macron mötte påven i interreligiös bön och samtal om fred

Den franske presidenten Emmanuel Macron deltog nyligen i en interreligiös fredskonferens i Rom tillsammans med påve Franciskus. I slutet av konferensen deltog de i interreligiös bön, där olika religiösa grupper bad samtidigt.

– Broderliga relationer mellan religioner har tagit avgörande steg framåt, sade påven.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 nov 2022

Frankrikes president Emmanuel Macron hade i förra veckan en privat audiens hos påve Franciskus i Rom, för att diskutera hur fred kan främjas i en värld av krig, rapporterar Vatican News.

Macron och påven har mötts för privata samtal två gånger tidigare, 2018 och 2021. Den här gången låg fokus i första hand på kriget i Ukraina, men de uppges även ha diskuterat Kaukasus, Mellanöstern och Afrika.

Efter mötet med påven träffade president Macron Vatikanens två toppdiplomater för fortsatta diskussioner. Han träffade även Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni och presidenten Sergio Mattarella.

Emmanuel Macron var i Italien med anledning av den årliga interreligiösa fredskonferensen ”Spirit of Assisi”, som hade temat ”Cry for Peace” (Rop/ropa om fred). Konferensen arrangeras av Sankt Egidio-kommuniteten, som arbetar för fred och välgörenhet.

Frankrikes president och Italiens president höll varsitt inledningsanförande under öppnandet av Cry for Peace. Macron talade om att han tror det finns utsikter till fred i Ukraina. Han sade också att den rysk-ortodoxa kyrkan låter sig manipuleras av Moskva för att rättfärdiga kriget och uppmanade kyrkan att stå emot sådana påtryckningar, skriver Reuters.

Emmanuel Macron och påve Franciskus deltog även i konferensens avslutande interreligiösa bön, som bestod av kristen ekumenisk bön inne i Colosseum samtidigt som muslimer, sikher, hinduer, buddister, shintoister och anhängare till den japanska religionen Tenrikyo höll sina egna bönemöten utanför den antika amfiteatern, rapporterar Lifesite News.

Utanför murarna tog påven därefter plats på scenen, tillsammans Sayyed Abu Al-Qasim Al-Dibaj, ledare för Världsorganisationen för pan-islamisk rättsvetenskap och Riccardo Di Segni, Roms överrabbin.

Påven talade om att ”broderliga relationer mellan religioner har tagit avgörande steg framåt” och sade att ”mer och mer känner vi att vi alla är bröder och systrar”. Efter hans tal undertecknade de församlade ledarna för kristna kyrkor och världreligioner en fredsappell, riktad till politiska ledare.

Logotypen för hela eventet var liksom förra året en en vit duva ovanför en regnbågsflagga med sju färger.

Mer och mer känner vi att vi alla är bröder och systrar.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10