Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont.
1 Thessalonikerbrevet 5:19–21

Världen idag

Körsbär odlas normalt i höglänta och svala områden i Europa, samt i Israel på Golanhöjderna, varför man undrade om att projektet verkligen skulle lyckas. Foto: Lee Reich/AP/TT

Lyckad odling av körsbär i Israels öken väcker förundran

Negevöknens enda körsbärsträdgård, ett drygt fyra år gammalt projekt, bär nu bokstavligen frukt. Något som är unikt.

– Många trodde inte att det skulle fungera, säger upphovsmannen Pini Elmakayes.

Nyheter · Publicerad 15:00, 13 maj 2022

Det var efter att den 60-årige israelen hade förlorat sin 13-årige brorson, Liel, i en bilolycka i Negev för sex år sedan som han fick idén att bevara brorsonens minne genom att plantera öknens första körsbärsträdgård, rapporterar den israeliska nyhetssajten Ynet news.

För lite drygt fyra år sedan drog så Pini Elmakayes i gång projektet, tillsammans med regionen Ramat Negev, och körsbärsträden planterades.  

Regionens agronom Itzik David konstaterar, i likhet med upphovsmannen, att det sågs som ett problematiskt område att odla körsbär i, med tanke på klimatet. Körsbär odlas nämligen normalt sett i Europa i höglänta och relativt svala områden, samt i Israel på Golanhöjderna, där klimatförhållandena ses som europeiska.

– Ingen har verkligen försökt att odla körsbär i det här området eftersom de trodde att det skulle vara dömt att misslyckas. Det är första gången som någon har försökt att odla körsbär … i öknen, säger han.

Efter att körsbär nu, trots allt, har kunnat skördas från trädgården den här månaden tror regionens direktör för forskning och utveckling, Yankale Moskovitch, att fenomenet kan komma att sprida sig.

Hans förhoppning är inget mindre än att planterandet av körsbärsträd på hög höjd i Negev­regionen ska ge lokalinvånarna en helt ny möjlighet till försörjning, genom en kombination av odling och ökad lokal turism.

Regiondirektören prisar upphovsmannen, Pini Elmakayes, och agronomen Itzik Davids samarbete, vars framgångsrika resultat han kopplar ihop med den historiska drömmen om att förvandla Israels öken.

– Det symboliserar visionen om ett grönskande Negev. Det är så man får sionism, jordbruk och turism att fungera i praktiken, och ingen är stoltare och gladare än vi, säger Yankale Moskovitch.

Det är första gången som någon har försökt att odla körsbär … i öknen.

Ny politisk inriktning med Tjeckiens nye president

Nyhetskommentar Efter att i tio år ha haft en Ryssland- och Kinavänlig samt EU-skeptisk statschef, i... onsdag 8/2 12:00

Medlemskrav i stor USA-kyrka: Bekänn Bibelns äktenskapssyn

Florida. Den som inte undertecknar en bekännelse till klassisk biblisk syn på äktenskapet mister sitt... onsdag 8/2 13:00

Kristendomen avgörande för avskaffandet av kusinäktenskap

Ledare Trots skarp kritik från organisationer som arbetar mot hedersförtryck, såsom GAPF, och den annars... onsdag 8/2 00:10