Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Körsbär odlas normalt i höglänta och svala områden i Europa, samt i Israel på Golanhöjderna, varför man undrade om att projektet verkligen skulle lyckas. Foto: Lee Reich/AP/TT

Lyckad odling av körsbär i Israels öken väcker förundran

Negevöknens enda körsbärsträdgård, ett drygt fyra år gammalt projekt, bär nu bokstavligen frukt. Något som är unikt.

– Många trodde inte att det skulle fungera, säger upphovsmannen Pini Elmakayes.

Nyheter · Publicerad 15:00, 13 maj 2022

Det var efter att den 60-årige israelen hade förlorat sin 13-årige brorson, Liel, i en bilolycka i Negev för sex år sedan som han fick idén att bevara brorsonens minne genom att plantera öknens första körsbärsträdgård, rapporterar den israeliska nyhetssajten Ynet news.

För lite drygt fyra år sedan drog så Pini Elmakayes i gång projektet, tillsammans med regionen Ramat Negev, och körsbärsträden planterades.  

Regionens agronom Itzik David konstaterar, i likhet med upphovsmannen, att det sågs som ett problematiskt område att odla körsbär i, med tanke på klimatet. Körsbär odlas nämligen normalt sett i Europa i höglänta och relativt svala områden, samt i Israel på Golanhöjderna, där klimatförhållandena ses som europeiska.

– Ingen har verkligen försökt att odla körsbär i det här området eftersom de trodde att det skulle vara dömt att misslyckas. Det är första gången som någon har försökt att odla körsbär … i öknen, säger han.

Efter att körsbär nu, trots allt, har kunnat skördas från trädgården den här månaden tror regionens direktör för forskning och utveckling, Yankale Moskovitch, att fenomenet kan komma att sprida sig.

Hans förhoppning är inget mindre än att planterandet av körsbärsträd på hög höjd i Negev­regionen ska ge lokalinvånarna en helt ny möjlighet till försörjning, genom en kombination av odling och ökad lokal turism.

Regiondirektören prisar upphovsmannen, Pini Elmakayes, och agronomen Itzik Davids samarbete, vars framgångsrika resultat han kopplar ihop med den historiska drömmen om att förvandla Israels öken.

– Det symboliserar visionen om ett grönskande Negev. Det är så man får sionism, jordbruk och turism att fungera i praktiken, och ingen är stoltare och gladare än vi, säger Yankale Moskovitch.

Det är första gången som någon har försökt att odla körsbär … i öknen.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier