Nyheter

Lula skyllde Putins krig på Ukraina, EU och USA

Många gläder sig över att Lula da Silva blir Brasiliens nya president. 77-åringen har dock varit i blåsväder vid flera tillfällen.
Många gläder sig över att Lula da Silva blir Brasiliens nya president. 77-åringen har dock varit i blåsväder vid flera tillfällen.

Luiz Inacio Lula da Silva, ofta kallad Lula, blir Brasiliens nya president efter att ha vunnit ett jämnt val mot Jair Bolsonaro. Nu sprids uttalanden som Lula gjorde i våras där han beskyllde Ukraina för Rysslands anfallskrig mot landet.

Publicerad Uppdaterad

Den här killen [Ukrainas president Zelenskyj reds anm] är lika mycket ansvarig som Putin för kriget. För i krig är inte bara en person skyldig

Lula da Silva

Ukraina är lika skyldiga till kriget som Ryssland. Det sade vänsterledaren Lula i en intervju med Time Magazine i våras.

– Den här killen [Ukrainas president Zelenskyj reds anm] är lika mycket ansvarig som Putin för kriget. För i krig är inte bara en person skyldig, sade Lula vars ord nu blivit spridda världen över igen.

Han lade också en del av skulden på EU och USA och menade att deras politiska ledare misslyckats med att förhandla med Ryssland innan invasionen ägde rum.

– Biden kunde ha undvikit krig, i stället för att hetsa på det, var ytterligare ett citat från Lula i den kontroversiella intervjun.

Men det är inte bara angående Rysslands invasion som Brasiliens nya president varit i blåsväder. 2017 dömdes Lula till fängelse efter att ha kopplats till flera fall av korruption och pengatvätt.

2021 valde dock Brasiliens högsta domstol att ogiltigförklara domen eftersom en av domarna bedömdes ha varit jävig och en supporter till den förre presidenten Bolsonaro.

Lula har därefter gjort den tveksamma jämförelsen mellan sig själv och människorätts­kämpen Nelson Mandela som satt i fängelse i Sydafrika i 27 år.

I värdefrågor kan Lula beskrivas som relativt konservativ för att vara vänsterpolitiker, men trots att han själv tydligt uttalat att han ogillar aborter har han lovat att liberalisera landets abortbestämmelser och också att underlätta för hbtq-personer i Brasilien.

Jair Bolsonaro har i uttalanden inte bestridit det jämna valresultatet, men det pågår protester på flera håll i landet där utfallet ifrågasätts.

Powered by Labrador CMS