Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Lööfs utspel om att värna islam på ramadan får mothugg

Centerns partiledare Annie Lööf anser i praktiken att islam bör ha en särställning i Sverige, menar debattörer. Detta efter att Lööf nyligen sagt att åsikter som Rasmus Paludans inte bör få manifesteras i utsatta områden eller under ramadan.

”Det är ett högst anmärkningsvärt uttalande från en partiledare som säger sig vara liberal”, menar ledarskribenten Bawar Ismail.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 apr 2022

I en intervju med Svenska Dagbladets podd Utfrågningen beskriver Annie Lööf sig som en liberal politiker som inte ska fatta tillståndsbeslut samt tillstår att svensk lag tillåter koranbränning. Men Lööf delar även med sig av sina åsikter om hur polisen ska agera vid tillståndsansökan från en person som Rasmus Paludan, av Lööf benämnd som ”hatpredikant” samt ”nazist”.

– Du får demonstrera, men du får inte göra det i det här utsatta området eller under ramadan, säger C-ledaren i podden.

”Det är ett högst anmärkningsvärt uttalande från en partiledare som säger sig vara liberal och värna yttrandefriheten”, skriver Bawar Ismail i en ledare i Göteborgs-Posten.

Ismail menar att Lööfs idéer i praktiken skulle innebära att utsatta områden med en majoritet av muslimska invånare blir fredade zoner där religiös hänsyn går före yttrandefrihet.

”Det vore en förödande kapitulation inför den pöbel av islamska fanatiker och brutala gängkriminella som försökte mörda poliser med syftet att stoppa islamkritiska yttranden”, skriver han.

Paulina Neuding, ledarskribent på SvD, är också kritisk mot vad hon anser skulle bli kontentan av Annie Lööfs idéer.

”Man låter våldsverkare diktera gränserna för svensk yttrandefrihet. Man bekräftar islams särställning som den religion i Sverige som inte får smädas. Alternativet är att slå vakt om svensk yttrandefrihet, även om motdemonstrationerna blir våldsamma”, skriver Neuding i SvD.

Debattören Ivar Arpi menar att de som vill att det ska bli olagligt att kränka islam delvis redan fått som de vill i och med att polisen i flera svenska städer sagt nej till att ge Rasmus Paludan nya tillstånd att demonstrera.

”Det är inte så vi resonerar i något annat fall, men det är förvisso en lösning på islams ökande närvaro: att alla andra anpassar sig”, skriver Arpi på sin sajt Rak höger.

Annie Lööf tillbakavisar att partiet vill lagskärpa rätten till yttrandefrihet. ”Jag och Centerpartiet slår vakt om den vida yttrandefrihet vi har”, skriver Lööf på Twitter och påminner om att ordningslagen redan i dag kan medföra begränsningar.

”...förvisso en lösning på islams ökande närvaro: att alla andra anpassar sig.”

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00