Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Löfven medger – hederskulturen har inte tryckts tillbaka

Det var en regeringsförklaring med få nyheter som statsminister Stefan Löfven läste upp i riksdagen under måndagen. Ovanligt tydlig var han dock om kampen mot judehat. Samtidigt utsågs Margot Wallström, vars relation till Israel är minst sagt frostig, återigen till utrikesminister.

Nyheter · Publicerad 13:02, 21 jan 2019

Det var som väntat en svepande och utopisk men sakpolitiskt vag regeringsförklaring som lästes upp av Stefan Löfven. Dock slog han fast att den kritiserade jämställdhetsmyndighet som tagits bort i M och KD:s budget och som röstades igenom i riksdagen, kommer att räddas kvar av regeringen i en ändringsbudget. Han meddelade att den feministiska utrikespolitiska linjen fortsätter och nämnde bland att SRHR-frågor, där abort ingår, är ett prioriterat område.

Löfven talade om bildning och använde sig av Astrid Lindgrens citat: ”Barn skapar mirakler när de läser”.

– Vi ska ha fler mirakler i Sverige, sade statsministern som också var skarp i sitt avståndstagande från antisemitism.

– Var än antisemitismen finns och hur den uttrycks så ska den belysas och bekämpas.

Bland annat nämnde han det museum som ska uppföras för hågkomst av Förintelsen, samt att fler elever i skolan ska få besöka minnesplatserna i Europa.

– Vi ska aldrig glömma har vi lovat varandra, och Sverige glömmer aldrig.

Det fanns inte plats för mycket självkritik i regeringsförklaringen, men på ett område medgav Löfven att man misslyckats.

– Hederskulturen har inte tryckts tillbaka, insatserna har inte varit tillräckliga, sade han och lovade ökade resurser för att bekämpa hederskulturen.

När statsråden presenterades stod det klart att Margot Wallström får nytt förtroende på posten, trots att hon av många anses ha kört relationen med Mellanösterns enda demokrati Israel i botten.

”Alla partier och individer som haft en hand i att @margotwallstron får 4 år till som utrikesminister, vare sig direkt eller implicit, har förlorat all rätt att låtsas stötta Sveriges judar. Ja, @liberalerna och @Centerpartiet- jag tittar på er”, skriver Annika Rothstein, judinna och journalist, på twitter.

Från KD-håll riktas kritik mot att regeringsförklaringen innehåller för lite om hur man ska arbeta för att förbättra pensionernas situation. Hård kritik kommer också från oppositionen över att Anders Ygeman får en ny statsrådspost. Ygeman var Sveriges inrikesminister 2014–2017 men fick lämna sin post i samband med skandalen kring Transportstyrelsen. Han kommer nu att arbeta bland annat med just digitaliseringsfrågor.

Nya ministrar

De nya ministrarna är Hans Dahlgren (S) som blir statsråd i statsrådsberedningen, Matilda Ernkrans (S) som blir statsråd i utbildningsdepartementet, Åsa Lindhagen (MP) som blir statsråd i arbetsmarknadsdepartementet, Jennie Nilsson (S) som blir statsråd i näringsdepartementet och Amanda Lind (MP) som blir statsråd i kulturdepartementet.

Några tidigare ministrar lämnar regeringen. De är Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S) och Karolina Skog (MP), framgår det av Stefan Löfvens regeringsförklaring.

Det stod sedan tidigare klart att även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) samt Heléne Fritzon (S) lämnar regeringen.

Anders Ygeman (S) gör comeback som statsråd.

TT

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Uppgift: KD-toppar vill peta Adaktusson

Politik. Tunga företrädare för Kristdemokraterna vill tvinga bort Lars Adaktusson. Det skriver Svenska Dagbladet som säger sig ha talat med ett tiotal...

Svårt att mobilisera för en ny valkampanj i Israel

De olika politiska partierna i Israel rustar nu för en ny valkampanj i kölvattnet av att premiärminister Netanyahu inte lyckats bilda koalition efter...