Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Löfven medger – hederskulturen har inte tryckts tillbaka

Det var en regeringsförklaring med få nyheter som statsminister Stefan Löfven läste upp i riksdagen under måndagen. Ovanligt tydlig var han dock om kampen mot judehat. Samtidigt utsågs Margot Wallström, vars relation till Israel är minst sagt frostig, återigen till utrikesminister.

Nyheter · Publicerad 13:02, 21 jan 2019

Det var som väntat en svepande och utopisk men sakpolitiskt vag regeringsförklaring som lästes upp av Stefan Löfven. Dock slog han fast att den kritiserade jämställdhetsmyndighet som tagits bort i M och KD:s budget och som röstades igenom i riksdagen, kommer att räddas kvar av regeringen i en ändringsbudget. Han meddelade att den feministiska utrikespolitiska linjen fortsätter och nämnde bland att SRHR-frågor, där abort ingår, är ett prioriterat område.

Löfven talade om bildning och använde sig av Astrid Lindgrens citat: ”Barn skapar mirakler när de läser”.

– Vi ska ha fler mirakler i Sverige, sade statsministern som också var skarp i sitt avståndstagande från antisemitism.

– Var än antisemitismen finns och hur den uttrycks så ska den belysas och bekämpas.

Bland annat nämnde han det museum som ska uppföras för hågkomst av Förintelsen, samt att fler elever i skolan ska få besöka minnesplatserna i Europa.

– Vi ska aldrig glömma har vi lovat varandra, och Sverige glömmer aldrig.

Det fanns inte plats för mycket självkritik i regeringsförklaringen, men på ett område medgav Löfven att man misslyckats.

– Hederskulturen har inte tryckts tillbaka, insatserna har inte varit tillräckliga, sade han och lovade ökade resurser för att bekämpa hederskulturen.

När statsråden presenterades stod det klart att Margot Wallström får nytt förtroende på posten, trots att hon av många anses ha kört relationen med Mellanösterns enda demokrati Israel i botten.

”Alla partier och individer som haft en hand i att @margotwallstron får 4 år till som utrikesminister, vare sig direkt eller implicit, har förlorat all rätt att låtsas stötta Sveriges judar. Ja, @liberalerna och @Centerpartiet- jag tittar på er”, skriver Annika Rothstein, judinna och journalist, på twitter.

Från KD-håll riktas kritik mot att regeringsförklaringen innehåller för lite om hur man ska arbeta för att förbättra pensionernas situation. Hård kritik kommer också från oppositionen över att Anders Ygeman får en ny statsrådspost. Ygeman var Sveriges inrikesminister 2014–2017 men fick lämna sin post i samband med skandalen kring Transportstyrelsen. Han kommer nu att arbeta bland annat med just digitaliseringsfrågor.

Nya ministrar

De nya ministrarna är Hans Dahlgren (S) som blir statsråd i statsrådsberedningen, Matilda Ernkrans (S) som blir statsråd i utbildningsdepartementet, Åsa Lindhagen (MP) som blir statsråd i arbetsmarknadsdepartementet, Jennie Nilsson (S) som blir statsråd i näringsdepartementet och Amanda Lind (MP) som blir statsråd i kulturdepartementet.

Några tidigare ministrar lämnar regeringen. De är Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S) och Karolina Skog (MP), framgår det av Stefan Löfvens regeringsförklaring.

Det stod sedan tidigare klart att även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) samt Heléne Fritzon (S) lämnar regeringen.

Anders Ygeman (S) gör comeback som statsråd.

TT

Vad finns det att omvända sig ifrån?

Ledare Är coronakrisen ett tillfälle för omvändelse? Ett antal röster från svensk och internationell... tisdag 2/6 00:00

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Floridapoliser knäböjde med demonstranter

USA. I bjärt kontrast till våldet bland protestanterna runt om i USA, förenades poliser och... måndag 1/6 17:01

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...