Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Livets Ords pastorspar tar viloperiod

Joakim och Maria Lundqvist, pastorspar i församlingen Livets Ord i Uppsala, kommer fram till och med nästa sommar ha en period av återhämtning efter några intensiva år.

– Vi förstod att Gud kallade oss två till en sabbatsperiod, en tidsbegränsad period för att ladda upp våra inre batterier, säger Joakim Lundqvist i ett videoklipp på församlingens Youtubekanal.

Nyheter · Publicerad 10:57, 24 sep 2020

Joakim Lundqvist berättar att de upplevt att Gud kallat dem att söka honom på ett tydligt, nära och personligt sätt och att få en tid av vila, uppladdning och kalibrering ”inför det som är vårt nästa kapitel på Livets Ord”.

Han betonar att det här inte handlar om att de är trötta på arbetet eller församlingen.

– Inte på något sätt. Och det handlar inte om att det är någon splittring i ledningen eller någon konflikt. Det ligger inte alls på det planet.

Han säger också att han inte är på väg att bli utbränd, men att arbetsbördan är tung och att man i församlingen den närmaste tiden ska göra en genomlysning så att pastorsrollen i församlingen blir realistisk.

Joakim och Maria Lundqvist tog över ledarskapet ungefär ett år innan församlingens grundare Ulf och Brigitta Ekman konverterade till katolicismen, och har därefter fått hantera även andra stormar.

– Vi har gått igenom ett stålbad tillsammans, säger han och tillägger att han vill vara ärlig och transparent.

– Det har inneburit en enorm press, det har varit en tung börda att bära att stå längst fram i ledarskapet som vi har gjort, Maria och jag.

– Vi har fått ta hela denna ballast från vår historia och sitta i de här processerna.

Rent praktiskt kommer Maria vara tjänstledig fram till nästa sommar och Joakim kommer att arbeta halvtid fram till årsskiftet då en ny avstämning ska göras i församlingsledningen om att eventuellt gå ner ytterligare i arbetstid. Joakim kommer under hösten fortsätta predika på gudstjänster.

En del av arbetsuppgifterna kommer att fördelas på andra pastorer och ledare i församlingen och annat pausas.

Han delar öppet i videon att detta samtidigt innebär en viss utmaning privatekonomiskt eftersom de inte kommer att ta emot lön från församlingen för tiden de är borta, men berättar om en möjlighet som öppnat sig och som delvis kan täcka upp för detta.

Joakim har blivit inbjuden att några gånger under den här perioden resa till USA och tala i landets största församling, Life Church, där Craig Groeschel är pastor. Det innebär en tidsbegränsad punktinsats på några dagar som sedan kan följas av en längre period av vila.

– Vi litar på att Herren är med oss och tar hand om oss, säger han.

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...