Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Livets Ord-medlemmar hjälper på Beiruts gator

Efter den förödande explosionen i Beirut har ungdomar från Livets Ord sällat sig till dem som hjälper drabbade människor så gott de kan. De sopar gator och butiker, delar ut varm mat och talar om hoppet som ryms i evangeliet, berättar Livets Ords missionsdirektor Christian Åkerhielm.

Nyheter · Publicerad 17:00, 12 aug 2020

Över 150 personer dog och tusentals skadades i förra tisdagens massiva explosion i Beirut, orsakad av en stor mängd ammoniumnitrat som förvarats i hamnen.

Vissa delar av stadsdelen Bourj Hammoud, där Livets Ord-församlingen verkar, är svårt drabbad. Som Världen idag tidigare rapporterat skadades bland annat både den kyrka som församlingen lånat för sina söndagsgudstjänster, liksom församlingens kontorslokaler.

– Vad medlemmarna gör nu är att de går ut och hjälper människor med de problem som är uppenbara och omedelbara. De hjälper till att städa upp i butiker och på gatan utanför, tar med sig varm mat och smörgåsar hem till folk och till människor på gatan, säger Christian Åkerhielm.

– Mitt i allt detta delar de evangeliet och predikar hopp till människor. Reaktionerna de får är ofta ”vi förstår att detta sant, för Gud har räddat oss”.

Bourj Hammoud ligger i nordöstra Beirut och har en stor armenisk, kristen, befolkning.

– Det betyder inte att alla i området är personligt troende, säger Christian Åkerhielm, som var med om att grunda församlingen 2016, tillsammans med Carl-Gustaf Severin.

Majoriteten av de 70 församlingsmedlemmarna är också armenier, i likhet med pastorsparet Sevak och Narine Barseghyan, som är utsända som missionärer från Livets Ord i Armeniens huvudstad Jerevan.

Christian Åkerhielm beskriver församlingen som liten, men aktiv och kreativ.

– När det var stora protester i Beirut för ett par år sedan fick församlingens duktiga musiker ta över plattformen under demonstrationer, där de spelade kristna sånger och predikade. Det var mycket uppskattat.

På sin Facebook-sida berättar pastor Sevak Barseghyan om vad församlingens unga medlemmar gör för sina grannar. Han delar också ett hoppfullt bibelord för den hårt prövade staden:

”Snart, om en liten tid, ska Libanon bli till en trädgård och trädgårdar räknas som skog. Den dagen ska de döva höra när man läser ur bokrullen, och de blindas ögon skall se, fria från dunkel och mörker. De förtryckta ska ständigt glädjas över Herren, de fattigaste jubla över Israels Helige. Ty då är det slut med tyrannerna, borta är de hänsynslösa, utplånade alla som hade ont i sinnet” (Jes 29:17–20; B2000).

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10