Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Lisbeth Palme pekade ut ung polis som makens mördare

Den 28 februari 1986 befann sig polismannen Michael Fetz utomlands. Trots sitt vattentäta alibi blev han en tid senare utpekad som förre statsministern Olof Palmes mördare.

– Jag blev helt stum och visste inte vad jag skulle säga, berättar Fetz nu i en intervju med Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 24 sep 2022

Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme mördades sent på kvällen den 28 februari 1986 då han, tillsammans med hustrun Lisbeth, promenerade genom centrala Stockholm efter ett besök på biografen Grand på Sveavägen.

En kort tid efter mordet genomgick en misstänkt man, den av medierna så kallade ”33-åringen”, tillsammans med sju andra män en vittneskonfrontation. En av figuranterna, den då 25-årige polisen Michael Fetz, fick först i samband med ankomsten till polishuset veta att vittneskonfrontationen gällde Palmemordet.

– Vi stod och minglade ett tag innan det var dags, och jag pratade med ”33-åringen”, minns Fetz.

Den mördade statsministerns hustru Lisbeth Palme, som själv blev beskjuten av mördaren, fick från sin position bakom en ruta med spegelglas se de åtta figuranterna. Efter konfrontationen fick Fetz veta att han själv, av Lisbeth Palme, pekats ut som mördare.

– Jag blev helt stum och visste inte vad jag skulle säga, berättar han för Aftonbladet.

Händelsen har fram tills nu varit okänd för allmänheten. Michael Fetz har aldrig arbetat inom Palmeutredningen och säger sig inte ha någon kännedom om eventuell dokumentation av den aktuella vittneskonfrontationen.

– Jag vet inte hur hon [Lisbeth Palme] uttryckte sig när hon pekade ut mig.

Det var direkt uppenbart att Michael Fetz var oskyldig till mordet eftersom han vid tidpunkten för skotten på Sveavägen befann sig på Cypern.

– Jag antar att de kollade upp det, men jag fick aldrig någon återkoppling efter vittneskonfrontationen, säger han till tidningen.

Lisbeth Palmes senare utpekande av Christer Pettersson anses ha legat till grund för tingsrättens beslut att döma Pettersson till livstids fängelse. Under rättegången var det okänt att hon tidigare pekat ut en oskyldig polis.

– Jag vill inte uttala mig om det, säger Fetz som inte heller vill spekulera i vem eller vilka som mördade Palme.

Hösten 1989 frikändes Christer Pettersson av en enig Svea hovrätt. I juni 2020 lade chefsåklagare Krister Petersson ned Palmeutredningen med motivering att den misstänkte, den så kal­lade ”Skandiamannen” Stig Engström, är avliden.

Chefsåklagarens beslut att peka ut Engström som misstänkt samt lägga ner utredningen har kritiserats av många.

… jag fick aldrig någon återkoppling efter vittneskonfrontationen.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00