Nyheter
Linköpings-forskare varnar för att bromsa utvecklingen av AI
Om västvärlden pausar utvecklingen av AI-forskningen, så som många forskare och teknik-entreprenörer har efterfrågat, riskerar vi att tappa ett försprång gentemot diktaturer. Det säger en svensk robotforskare som betonar behovet av ökad kunskap kring AI i samhället.
Världen idag rapporterade på onsdagen om det öppna brev som föreslår en paus på minst sex månader inom utvecklingen av artificiell intelligens, och som ett tusental forskare och teknik-entreprenörer har skrivit under. Bland undertecknarna finns den svenske fysikprofessorn och AI-forskaren Max Tegmark och entreprenören Elon Musk.
Enligt signatörerna går utvecklingen av AI så snabbt att samhället inte hänger med, varför de vill att laboratorier som ägnar sig åt AI-forskning genast ska pausa sin utveckling av AI-system som är kraftfullare än den fjärde version av chattroboten Chat GPT, som släpptes för allmänt bruk i mitten av mars.
I Sveriges radios P1 Morgon säger dock nu den svenske robotutvecklaren Fredrik Löfgren, vid Linköpings universitet, att en sådan utvecklingspaus skulle göra att västvärlden riskerar förlora det värdefulla försprång som den har gentemot Kina, och andra diktaturer, inom AI-forskningen.
Han håller visserligen med om att det finns stora risker med AI, men påpekar samtidigt att man kan lägga yttre ramar som begränsar den artificiella intelligensens möjlighet att påverka andra system.
– Man får ju välja med omsorg var det här implementeras och det behövs en ökad kompetens i samhället, speciellt de som sitter och upphandlar de här systemen behöver mer kunskap kring AI, säger han.
Men alla håller alltså inte med. Den svenske programmeraren och regeringsrådgivaren Christian Landgren, som är en av dem som har skrivit under förslaget om utvecklingspaus, menar att vi på kort tid riskerar att förlora många arbetstillfällen i samhället om vi inte bromsar in, just eftersom det finns så mycket vi kommer att kunna utföra med hjälp av AI.
– Och där tycker jag man behöver debattera de här frågorna innan man liksom ger sig på nästa version, säger han.